VJ Movement: Politietraining Kunduz: hoe werkt het elders in Afghanistan?

Beeld: screenshot VJ Movement

De training van politieagenten in Kunduz moet uiteindelijk voor meer veiligheid zorgen voor de Afghaanse burger. Het is een civiele missie met onder meer aandacht voor etnische en culturele verschillen, vrouwenrechten en mensenrechten.

Maar waaraan ontbreekt het eigenlijk bij de politie in Afghanistan? En voorzien bijdragen zoals de Nederlandse in de behoefte?

Volgens een recent rapport van het gezaghebbende Afghanistan Analysts Network in Kabul ligt het grootste probleem van de Afghaanse politie bij de top. De leiders zijn niet goed in leiding geven, het zijn vaak charismatische, regionale sterke mannen die zich niet centraal laten sturen. Het centrale gezag is niet goed in staat om de eigen mensen te laten gehoorzamen, aldus het rapport. Ondanks alle technische verbetering en alle opleiding van agenten ten spijt, verwachten zij niet dat er een functionerende politie zal ontstaan in Afghanistan zolang dat probleem niet is opgelost.

Intussen is de brief van het kabinet aan de Tweede Kamer, met voorstellen om de trainingsmissie in Afghanistan uit te breiden, onderweg. Het idee: nog meer agenten trainen in andere provincies. Groen Links, cruciaal om een kamermeerderheid voor de missie te behouden, heeft op een partijcongres besloten daar niet in mee te gaan.

VJ Movement-journaliste Ellisa Bogos bezocht een groep door de Amerikanen opgeleide agenten van de Afghanistan Local Police in de gevaarlijke Tagab Valley. De agenten blijken letterlijk alleen binnen het eigen dorp iets te kunnen uitrichten. In bredere context zijn veel Afghanen bovendien bezorgd dat al die goed getrainde en bewapende mannen uiteindelijk eerder een probleem worden dan een oplossing, naar mate de buitenlandse begeleiders zich verder terugtrekken.

Het dilemma in Afghanitan is ingewikkeld: wat we nu doen lijkt de kern van het probleem niet aan te pakken, maar vertrekken en niets doen is ook niet goed, want er zijn voldoende mogelijkheden om het land vooruit te helpen. Uit de video van VJ Movement en uit het rapport van de Afghanistan Analysts Network komt de onderliggende vraag naar boven: luisteren wij wel goed genoeg naar Afghanistan zelf?

Bekijk hieronder een verslag over een alternatieve politiemissie in Afghanistan:

Lees hier meer over de samenwerking tussen VJ Movement en nrc.nl. Als je zelf een idee hebt voor een verhaal over dit thema, laat het ons dan weten via onze website: vjmovement.com.