Vijanden als buren

Als Syrië vecht, staan alle conflicten in het Midden-Oosten op scherp

Wim Brummelman

Syrië is een cruciaal slagveld in een van de meest complexe en explosieve regio’s in de wereld. Het Midden-Oosten, dat is Israël tegen de Arabische buren. Het is ook de vijandschap tussen Israël en de Islamitische Republiek Iran van opperste leider Khamenei en president Ahmadinejad. Maar het Midden-Oosten, dat is ook het klassieke gevecht om hegemonie tussen de Arabieren (lees: de Arabische Golfstaten) en de Perzen (lees: het shi'itische Iran, erfgenaam van het oude Perzische Rijk dat zich uitstrekte van de Middellandse Zee tot de Indus). Daar komt Syrië in beeld. Saoedi-Arabië loopt voorop in het steunen van het verzet tegen president Assad. Voor Riad geldt: een sunnitisch bewind in Damascus onttrekt Syrië aan de invloedsfeer van Iran. Directe buren vrezen een destabiliserend effect van een sunnitisch Syrië. Daarom is ook Israël niet gerust op een goede afloop. Iran, intussen, streeft naar een atoombom, luidt de beschuldiging. Er wordt gespeculeerd over preventief Israëlisch ingrijpen. Iran veroorzaakt onrust, maar militair stelt het – net als Syrië – niet zo veel voor. Zijn slagkracht valt in het niet bij kernwapenmacht Israël en Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.