Marco van Basten nieuwe trainer Heerenveen - ‘we zijn erg content’

Marco van Basten in zijn tijd als bondscoach van het Nederlands elftal. Foto NRC / Bas Czerwinksi

Marco van Basten wordt de nieuwe trainer van SC Heerenveen. Dit is bevestigd bij een persconferentie van de voetbalclub in het Abe Lenstra stadion.

Voorzitter van SC Heerenveen Robert Veenstra zei over de presentatie:

“Wij doen dit met gepaste trots en nuchterheid. Dat past ons Friezen. We zijn erg content dat Marco van Basten voor SC Heerenveen heeft gekozen. Marco is een persoonlijkheid die in onze optiek goed bij Heerenveen past.”

Marco van Basten zei over zijn nieuwe baan:

“Ik ben heel blij hier vandaag te zijn om het contract te tekenen. Enkele weken geleden hebben we al met elkaar gesproken. Dat gaf veel vertrouwen en was voor mij reden om door te praten. Ik vind dit een hele mooie club. Tegelijkertijd weet ik ook dat de club druk is met de competitie en gaan we dus terug in de luwte omdat ik vind dat de club moet trainen om sterk te blijven.”

Van Basten volgt na dit seizoen de vertrekkende coach Ron Jans op. Van Basten nam in mei 2009 ontslag als trainer van Ajax. In 2010 was hij ook al in beeld bij Heerenveen.

Van Basten zag eerder af van aanstelling bij Ajax

Begin november besloot Van Basten definitief af te zien van de functie van technisch directeur bij Ajax. Volgens hem was vooral door toedoen van Johan Cruijff “een onwerkbare situatie” ontstaan bij de club.

Van Basten was begin november dicht bij een aanstelling als technisch directeur. Toen kwam Johan Cruijff echter met de eis van een adviesraad op de proppen, wat de andere commissarissen niet zagen zitten. Van Basten zag daarom van de baan af, Cruijff ontkende diens benoeming te hebben geblokkeerd.

Komst Van Basten bij Heerenveen ‘onverwacht’

Volgens sportredacteur Bart Hinke van NRC is het redelijk onverwacht dat Van Basten trainer wordt bij Heerenveen en heeft de club dat “goed verborgen gehouden”.

“Toen Van Basten destijds als trainer vertrok bij Ajax was hij zo eerlijk om te zeggen dat hij niet goed genoeg was voor de club. Dat was een unieke uitspraak voor een trainer. Nu voegt hij daad bij zijn woord door niet bij een topclub aan de slag te gaan. Heerenveen is echter wel een club met potentie die weinig te verliezen heeft. Het lijkt me een mooie club voor hem.”

Hinke had Van Basten, die in Utrecht is opgegroeid, eerder bij een club als FC Utrecht gezien “maar die club kan hem niet betalen”.