Uitgelicht

Film

The Addams Family (Barry Sonnenfeld, 1991, VS). Succesrijke griezelkomedie is officieel niet gebaseerd op de tv-serie uit de jaren zestig, maar op de cartoons van Charles Addams uit de jaren dertig. Pretendeert niets meer te zijn dan vrijblijvende nonsens. Met Raul Julia en Anjelica Huston als pa en ma, Christina Ricci als Wednesday en onze eigen Carel Struycken als Lurch. RTL8, 20.30-22.30u.

Enemy of the State (Tony Scott, 1998, VS). Formulethriller uit het paranoiagenre, met Will Smith die per ongeluk in het bezit komt van gevoelige informatie en daarom door een corrupte politicus en diens handlangers van een geheime dienst opgejaagd wordt. Ook met Gene Hackman, als gedesillusioneerde ex-veiligheidsexpert, Jon Voight en Lisa Bonet.Veronica, 20.30-23.10u.

La peau douce (François Truffaut, 1964, F). Gevoelige driehoekstragedie wordt wel omschreven als een Jules et Jim waar de koude douche van de realiteit overheen is gegaan. Middelbare intellectueel Jean Desailly zoekt vergeefs grote liefde bij jonge stewardess Françoise Dorléac en keert terug naar echtgenote Nelly Benedetti. Met Nederlandse ondertiteling.TV5, 23.55-01.45u.

Delta (Kornél Mundruczó, 2008, H/D). Een jonge man (Félix Lajkó) keert terug naar zijn geboortedorp in de wilde natuur van een rivierdelta, geïsoleerd te midden van een labyrint van waterwegen. Daar leert hij zijn zuster (Orsi Tóth) kennen, van wier bestaan hij niets wist. Zij is vastbesloten samen met hem haar dorp te verlaten. Als ze samen een huis betrekken en beginnen aan de bouw van een woning midden in het water, ver weg van alle andere dorpsbewoners, beginnen die te roddelen. Tijdens een feest in hun huis komt het tot een confrontatie. Film won in 2008 in Cannes de Prijs van de Internationale Filmkritiek. ZDF, 00.25-01.55u.

Informatief

Erlebnis Erde: Himalaya. Natuurdocumentaire over de dieren- en plantenwereld van het hoogste gebergte op aarde. Door de kracht van smeltwater zijn gedurende miljoenen jaren dalen uitgesleten die hier en daar tweemaal dieper zijn dan de Grand Canyon. Deze sleuven fungeren op sommige plaatsen ook als luchtkanalen die vochtige warme lucht uit tropische dalen naar hoogten voert waar je geen paradijselijke omgeving zou verwachten. In schraler omstandigheden hebben dieren zich zo extreem moeten aanpassen dat zelfs territoriumdrift afwezig is en dieren socialer zijn dan elders op de wereld. ARD, 20.15-21.00u.

Tegenlicht: Goldman Sachs en de vernietiging van Griekenland. Tien jaar lang voorzag de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs de Griekse overheid van financiële constructies die de schuld van het land verlaagden. Regisseur Alexander Oey ging op zoek naar antwoorden op de vraag hoe de vork in de steel zit en filmde in Griekenland de gevolgen van de crisis. Hij sprak met o.a. voormalig bankier William D. Cohan (schrijver van Money and Power: How Goldman Sachs came to rule the world), Nomi Prins (voormalig partner en managing director bij Goldman Sachs), Nick Dunbar (financieel journalist bij Bloomberg die in 2003 het eerste geruchtmakende artikel schreef over de ‘cross currency swap’ van 2001 en auteur van The Devil’s Derivatives), Yannis Varoufakis (Grieks econoom die in 2005 tevergeefs bij Eurostat protesteerde tegen de deals), Christoforos Sardelis (voormalig hoofd van het agentschap van de Griekse staatsschuld) en Petros Christodoulou (voormalig handelaar bij Goldman Sachs en opvolger van Sardelis bij het agentschap).Ned.2, 21.00-22.00u.

Weg van de wereld: Samisch paasfestival in Noors Lapland. Serie over bijzondere feesten op aarde. Pasen is traditioneel een feestelijke tijd voor de Noorse Samen, ook wel Lappen genoemd. De oorspronkelijke paasmarkt is de laatste decennia uitgegroeid tot een festivalweek met sportieve en culturele evenementen. Jonna, telg uit een grote rendierhoudersfamilie, leert Sofie Van Moll ijsvissen en bereidt haar voor op het hoogtepunt van het festival: het WK rendierracen. Eén, 21.25-22.00u.

De ramp met de Costa Concordia. Documentaire over het ongeluk met het Italiaanse cruiseschip dat op 13 januari kapseisde voor de Toscaanse kust. Hoe kon het schip, na een eeuw van verbeterde veiligheidsmaatregelen en technologische vooruitgang sinds de Titanic, toch nog zinken? Aan de hand van interviews met overlevenden, hulpverleners en experts wordt onderzocht wat er misging op de Costa Concordia. SBS6, 21.30-22.30u.

Spéciale Europe. La crise: par òu la sortie? Hoe komt Europa uit de crisis? Discussieprogramma met Europarlementariërs José Bové (F, Groen), Alexandra Thein (D, LibDem), Véronique de Keyser (B, PS) en Anna Maria Corazza Bildt (S, ChrDem), de Italiaanse politicoloog en econoom Riccardo Petrella en Blue, Frans-Spaans aanhangster van Occupy. Met Nederlandse ondertiteling. TV5, 22.05-23.00u.