‘Twaalf leden terreurbeweging Boko Haram gedood in Nigeria’

De leider van Boko Haram, Abubakar Shekau in een eerste videoboodschap aan president Goodluck Jonathan van Nigeria op 11 januari 2012. Foto Reuters / IntelCenter / Handout

Twaalf vermoedelijke leden van de Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram zouden zijn gedood tijdens een vuurgevecht met het leger, meldt persbureau AFP. Twee soldaten zouden gewond zijn geraakt.

Het vuurgevecht vond plaats in de stad Maiduguri, in het noordoosten van Nigeria. De stad staat bekend als het bolwerk van Boko Haram.

Een woordvoerder van een speciale legereenheid zegt tegenover persbureau AFP dat het leger heeft geschoten op “gewapende mannen die ervan verdacht worden lid te zijn van Boko Haram”. Twee leden van de Nigeriaanse militaire alliantie JTF raakten gewond.

Een week geleden werd nog een politiebureau aangevallen in de stad Kano. Eind januari werden ook al elf leden van Boko Haram gedood door JTF in Maiduguri. Dat gebeurde toen de Boko Haramleden werden tegengehouden en hun spullen doorzocht werden.

De afgelopen maanden werd Nigeria al getroffen door een golf van aanvallen in verschillende steden die toegeschreven worden aan de islamistische sekte Boko Haram. Dit jaar alleen al zouden zeker 186 mensen zijn omgekomen in Kano, met negen miljoen inwoners de op een na grootste stad van Nigeria, nadat bij vier politiebureaus bommen afgingen. De vermeende leider van Boko Haram, Abubakar Shekau, dreigde vorige maand al met meer geweld en het kidnappen van ordehandhavers.

Maiduguri is de stad waar het voor de islamitische radicale sekte allemaal begon in 2009. Als reactie op westerse culturele invloeden worden sindsdien aanslagen en aanvallen gepleegd. Daarbij kwamen volgens Human Rights Watch inmiddels honderden mensen om.

    • Judith Laanen