Sombere Grammy- uitreiking na dood Houston

De 23-jarige Adele is de grote winnares van de 54ste Grammy Award-uitreiking in Los Angeles. De Britse zangeres kreeg vannacht zes gouden grammofoons, onder meer in de categorieën Song of the Year, Record of the Year voor haar hit Rolling in the Deep, de beste soloprestatie in het genre pop en beste videoclip.

„Heel erg bedankt. Dit is belachelijk”, reageerde ze. Adele maakte haar zangcomeback na haar stemoperatie; een mooi sereen optreden waarvoor ze werd beloond met een staande ovatie.

Adeles prijzenslag werd overschaduwd door de dood van Whitney Houston, die aan de vooravond van de prijsuitreiking het leven liet in het Beverly Hilton Hotel.

Tijdens de daardoor veel somberder en emotionele uitreiking werd uitgebreid stilgestaan bij haar dood. Vele winnaars en prominente muziekgasten op de rode loper roemden Houston, die voor veel zangeressen een voorbeeld was.

Presentator LL Cool J opende de show door te zeggen: „We hebben een sterfgeval in onze familie. Het enige wat nu goed voelt voor mij is te beginnen met een gebed. Voor onze gevallen sister, Whitney”. Waarna de gasten de hoofden bogen en een fragment werd getoond van Houstons optreden in 1994 bij de Grammy’s, toen ze haar bekroonde hit I Will Always Love You zong. LL Cool J. zei daarna: „Whitney, we will always love you.”

Zangeres Jennifer Hudson bracht met datzelfde nummer ook een ode aan Whitney Houston. Tijdens het zingen werd ze overmand door emoties, maar ze pakte de draad weer snel op. Hudson eindigde met de woorden „Whitney, we zullen altijd van je blijven houden”, wat ook weer werd gevolgd door een daverend applaus.

Direct voor dit optreden werd een in memoriam-video getoond waarin onder anderen Amy Winehouse, Clarence Clemons en Apple-directeur Steve Jobs herdacht werden. Daarnaast refereerden diverse artiesten bij hun optredens, zoals Alicia Keys met Bonnie Raitt, ook aan Houston, en aan andere betreurde verliezen in de muziek, zoals Etta James. „We houden van je, Etta! We houden van je, Whitney! We zullen je nooit vergeten”, riepen zij op het einde van hun optreden in koor uit.

Ook de Foo Fighters waren winnaars, met vijf Grammy Awards. De Amerikaanse rockers maakten onder meer het beste rocknummer (Walk), het beste rockalbum en de beste lange videoclip, en ze verrichtten de beste prestatie in het genre hard rock/metal.

Amy Winehouse werd postuum onderscheiden voor haar duet met Tony Bennett. Haar vader en moeder kwamen op het podium om samen met Bennett de prijs in ontvangst te nemen.

Folkband Bon Iver was de beste nieuwkomer en maakte het beste alternatieve album. Chris Brown had het beste r&b-album F.A.M.E en rappers Jay-Z en Kanye West zetten de beste rapprestatie neer met Otis.

Bijzonder was de reünie van de Beach Boys. Met Good Vibrations gaven zij, met de drie nog levende originele bandleden, het eerste optreden in meer dan twintig jaar van hun legendarische groep.