Voormalig NRC-correspondent Westerman houdt 4-mei lezing

Birgit Donker (links), voormalig hoofdredactrice van NRC Handelsblad, en schrijver Frank Westerman ontmoeten elkaar op het Boekenbal in 2008. Foto NRC Handelsblad / Vincent Mentzel

De schrijver en voormalig NRC-correspondent Frank Westerman houdt dit jaar de 4 mei-lezing tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Dat heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei bekend gemaakt.

Zijn voordracht heeft de titel ‘Daden van licht kaliber’. De lezing vindt traditioneel plaats voor de nationale dodenherdenking op de Dam.

Frank Westerman (1964) is bekend van onder meer De Graanrepubliek en Dier, bovendier. “Als correspondent op de Balkan heb ik de gruwelen van de oorlog als gevolg van het uiteenvallen van Joegoslavië van zeer nabij meegemaakt”, zegt hij op de site van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Ook zegt hij dat hij van huis uit een “indringende familiegeschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog” heeft meegekregen:

“Mijn grootvader heeft van juli tot december 1943 in Kamp Vught gevangen gezeten omdat hij Joodse onderduikers had geholpen. Hij heeft er nauwelijks over verteld. Mijn moeder wel. Toen haar vader werd weggevoerd, was zij negen jaar. Zij heeft er intense herinneringen aan overgehouden.”

Westerman en NRC Handelsblad

Vanaf 1992 werkte Westerman als journalist. Eerst voor de Volkskrant (tot 1994), later voor NRC Handelsblad. Over de val van Srebrenica in juli 1995 schreef hij samen met collega-journalist Bart Rijs Het Zwartste Scenario. Van 1997 tot 2002 woonde en werkte hij in Rusland als correspondent voor NRC Handelsblad. Samen met fotograaf Oleg Klimov hield hij in die tijd een website bij: Bureau Moskou.

In Moskou rondde Westerman in 1999 zijn derde boek af, De Graanrepubliek. Dat boek werd bekroond met de Dr. L. de Jong-prijs voor eigentijdse geschiedschrijving en genomineerd voor de Generale Bank-literatuurprijs en de Gouden Uil. Vanaf 2002 werkt Westerman als full-time schrijver in Amsterdam.

Bondspresident Duitsland houdt 5-mei lezing

In november 2011 maakt het Nationaal Comité 4 en 5 mei al bekend dat de Duitse Bondspresident Christian Wulff de 5-mei lezing op Bevrijdingsdag zal houden.

Elk jaar wordt de nationale viering van de bevrijding in een andere provincie begonnen. In 2012 is dat Noord-Brabant. Wulff spreekt zijn lezing dan uit in de Grote Kerk van Breda. Centraal staat welke gebeurtenissen in de wereld bepalend zijn voor beeldvorming over vrijheid in verschillende generaties.

Sinds 1992 houden bekende schrijvers de 4-mei lezing. Eerder hielden onder anderen Willem Jan Otten, K. Schippers, Wim de Bie, Marga Minco, Harry Mulisch, Remco Campert en Geert Mak de lezing. Nederland herdenkt op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en mensen die sindsdien zijn omgekomen in oorlogssituaties of vredesoperaties.

    • Judith Laanen