Schijt aan de wereld

Luis Suárez weigerde de hand van Patrice Evra. De voetbalwereld reageert woest.

Breda. Luis Suárez, je houdt van hem of je haat hem. Een winnaar. Een overlever. Een voetballer die altijd voor zijn ploeg door het vuur gaat, zeggen zijn fans. Een bedrieger. Een ruziemaker. Een speler die overal voor problemen zorgt, stellen zijn vijanden. Eén ding staat vast. Never a dull moment als Suárez speelt.

Suárez keerde zaterdag terug na een schorsing van acht duels omdat hij Patrice Evra van Manchester United in een eerdere ontmoeting meerdere malen negro had genoemd. De Uruguayaan verbaasde vriend en vijand toen hij de hand van de Fransman weigerde.

Suárez werd van alle kanten bekritiseerd. United-manager Sir Alex Ferguson noemde hem „een schande voor Liverpool”. Gordon Taylor, directeur van de Engelse spelersvakbond (PFA), wil dat de Engelse voetbalbond hem opnieuw wegens „respectloos, ongepast en beschamend gedrag” straft. Volgens Hans Nijland verdiende Suárez „een geweldige schop onder zijn kont”. De directeur van FC Groningen haalde Suárez op zijn negentiende naar Nederland.

Het liefste had Suárez zijn critici met een aantal doelpunten de mond gesnoerd, maar hij kon met één treffer een 2-1 nederlaag niet voorkomen. Suárez bood op de website van Liverpool zijn excuses aan voor zijn actie. „Ik heb inmiddels met de manager gesproken (Kenny Dalglish, red.) en realiseer me dat ik fout zat”, verklaarde Suárez op de clubsite. „Ik heb niet alleen hem in de steek gelaten, maar ook heel de club. Ik had Evra de hand moeten schudden. Ik heb een fout gemaakt. Het spijt me.”

Een allemansvriend zal Suárez in ieder geval nooit meer worden. Ajacied Nicolas Lodeiro nam het zaterdagavond na NAC-Ajax op voor zijn landgenoot. „Wat hij heeft gezegd [negro] is in ons land iets normaals, maar dat is jammer genoeg voor hem anders uitgelegd. Ik heb Luis een paar keer gesproken de laatste tijd en ik weet zeker dat hij sterk genoeg is om hier uit te komen”, zei de aanvallende middenvelder.

Na een scheiding van zijn ouders groeide Suárez bij zijn grootouders op in Montevideo. Ver weg van zijn voorbeeldfiguur, zijn oudere broer Paolo. Voetbal was de enige manier om uit de misère te ontsnappen.

Hij maakte in de jeugdelftallen van het Nacional Montevideo een snelle ontwikkeling door. FC Groningen raakte in hem geïnteresseerd. Nijland was na een paar gesprekken overtuigd. „Ik zag een schitterende kerel, met een ijzeren wil. Iemand met schijt aan de wereld.”

Het hoofdstuk ‘Europa’ begon voor Suárez in het voor hem volstrekt onbekende Groningen. Samen met zijn 17-jarige vriendin verruilde hij Montevideo voor de Groninger wijk Helpman. Het publiek van FC Groningen sloot hem in de armen. Maar de liefde bleek niet langer wederzijds toen Ajax hem wilde halen.

Nijland stond opeens in een arbitragezaak tegenover Suárez. „Hij wilde per se naar Ajax en ook toen kwam zijn vechtersmentaliteit naar boven”, aldus Nijland. Hij zag vervolgens hoe Suárez via Ajax een transfer naar FC Liverpool afdwong.

Martin Jol probeerde het eigenzinnige gedrag van Suárez bij Ajax te beteugelen door hem aanvoerder te maken. De Zuid-Amerikaan bleek gevoelig voor het gebaar en werd de leider binnen het veld. Hij knipte zijn haren en veranderde van een jongen in een volwassen voetballer. Maar zijn streken bleven. Hoogstandjes en schitterende doelpunten wisselde hij af met vreemde duikelingen en vervelende acties, zoals een beet in de schouder van PSV’er Otman Bakkal.

Op het WK van 2010 in Zuid-Afrika bevestigde Suárez voor het oog van de wereld zijn controversiële imago. Hij riep de haat van heel Afrika over zich heen met een fopduik tegen Zuid-Afrika en een handsbal in de kwartfinale tegen Ghana. Maar in Uruguay groeide Suárez op dat toernooi juist uit tot een volksheld.

Nijland keek zaterdag als geïnteresseerd toeschouwer naar Manchester United-Liverpool. „Suárez is nog steeds een pure winnaar. Hij heeft er heel veel voor over om te slagen als voetballer. Daarin gaat hij erg ver. En in Engeland is hij nu dus een paar keer té ver gegaan. Daar moet hij mee oppassen”, zegt Nijland. „Maar of hij in zijn gedrag te begeleiden is, weet ik niet. Suárez laat zich nu eenmaal door niets en niemand sturen.” Lachend: „ Desalniettemin zou hij weer welkom zijn als hij vriendelijk zou vragen of hij weer bij FC Groningen mag komen spelen.”

    • Koen Greven