Schermer Verwijlen nu al zeker van de Zomerspelen

Schermer Bas Verwijlen kan zich opmaken voor de Olympische Zomerspelen in Londen. Hij had al een nominatie voor het evenement op zak, maar moest nog vormbehoud tonen.

Dat deed hij dit weekend tijdens de Grand Prix van Doha, in Qatar. De nummer twee van de laatste wereldkampioenschappen eindigde daar bij de beste zestien.

De schermer uit Oss vertegenwoordigde Nederland ook al bij de Spelen van Peking (2008). Toen strandde hij in de kwartfinales. Verwijlen twitterde meteen na zijn beslissende zege op de Egyptenaar Fayez: „Kan ’t nog niet geloven! Gekwalificeerd voor de Olympische Spelen!!!!!!”De Brabander werd uiteindelijk in de halve finale in Qatar uitgeschakeld.

Schermen is een kleine sport in Nederland, met tweeduizend sporters. In het begin van de twintigste eeuw deed Nederland jaren mee op het hoogste niveau. Nederlandse schermers behaalden wereldtitels en zelfs olympische medailles, zoals de vijf bronzen plakken van Arie de Jong in 1912 (Stockholm), 1920 (Antwerpen) en 1928 (Amsterdam), onder meer in het sabelteam met Willem van Bleyenburgh en Jetze Doorman.

In de decennia daarna speelde Nederland internationaal geen rol van betekenis meer in het schermen, tot de Nederlandse schermbond (KNAS) in Bas Verwijlen een nieuwe ambassadeur vond.