Rusland: eerst wapenstilstand, dan denken over vredesmissie Syrië

Abdallah bin Zayid al-Nuhayyan laat zich de weg wijzen door Sergei Lavrov in Moskou. Foto AFP / Kirill Kudryavtsev

Rusland wil best nadenken over een vredesmissie van de Arabische Liga en de Verenigde Naties in Syrië. Het schept echter al minstens één voorwaarde: eerst moet er een staakt-het-vuren zijn.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, vorige week nog op bezoek bij president Bashar al-Assad, zat vanochtend in Moskou naast zijn Liga-collega Abdullah bin Zayed Al Nahyan. Als er vrede is, wil Rusland een voorstel tot een vredesmissie bestuderen.

Gisteren legde de Arabische Liga het plan op tafel, gesteund door de VN. Vorig weekend stemde Rusland samen met China middels een veto nog een resolutie van de Veiligheidsraad weg. Syrië haastte zich gisteren om het nieuwe plan direct af te wijzen.

“Syrië is voor Rusland niet alleen een bondgenoot die havenfaciliteiten aan de Middellandse Zee biedt en MiG’s, Soechois en andere wapens koopt. Moskou gebruikt het regime van Assad ook als breekijzer om nieuwe machtsverhoudingen in de internationale gemeenschap te forceren. Het veto van Rusland was kil rationeel geredeneerd succesvol, omdat Moskou erin slaagde Peking in zijn kamp te trekken. (…) Dat wijst erop dat er zich nu langzaam een as-Moskou/Peking ontwikkelt, ondanks het eeuwenoude wantrouwen tussen beide imperia dat zelfs tijdens de hoogtijdagen van Stalin en Mao hardnekkig bleef bestaan.” - commentaar van zaterdag uit NRC Weekend.

    • Jules Seegers