Opnieuw arrestaties bij The Sun in omkoopschandaal

Bij tabloid The Sun zijn opnieuw arrestaties verricht wegens verdenking van omkoping. De druk op eigenaar Murdoch om zijn Britse krantentak te verkopen, groeit.

Opnieuw vliegt mediamagnaat Rupert Murdoch naar Londen om zijn Britse krantenimperium te redden. Maar in tegenstelling tot vorige zomer, toen hij zonder enige clementie tabloid News of the World ophief nadat de wijdverbreidheid van het afluisteren van mobiele telefoons door journalisten bekend werd, zou hij ditmaal zijn andere tabloid, The Sun, willen behouden.

Afgelopen weekeinde werden er opnieuw arrestaties verricht bij die krant. Een deel van de leiding, onder wie de plaatsvervangend hoofdredacteur, de chef van de fotoredactie en de belangrijkste buitenlandverslaggever, is gearresteerd op verdenking van het omkopen van politiefunctionarissen, militairen, gevangenisbewaarders, en ambtenaren bij het ministerie van Defensie. Twee weken geleden werden al vijf verslaggevers gearresteerd en de huizen van een aantal journalisten is doorzocht. Ex-werknemers zijn ook ondervraagd.

Murdoch gaf in een verklaring de redactie van The Sun „zijn persoonlijke garantie” dat hij de krant niet wil verkopen en „betrokken blijft”. De Australische mediamagnaat kocht de tabloid in 1969 en wist die tot de grootste krant van het Verenigd Koninkrijk uit te bouwen, met een dagelijkse oplage van 2,5 miljoen. Zonder The Sun kunnen de twee andere verliesgevende kranten van uitgeverij News International, The Times en The Sunday Times, niet overleven. En misschien belangrijker: The Sun vertegenwoordigt Murdochs visie op krantenjournalistiek. De tabloid is oneerbiedig, partijdig, weet sensatie als publiek belang te presenteren, én weet winst te maken (vorig jaar 650 miljoen pond, 773 miljoen euro).

Maar dat neemt de ongerustheid op de redactie van The Sun niet weg. Binnen moederbedrijf News Corp groeit de druk op Murdoch om de Britse krantentak te verkopen. Die zorgde het afgelopen jaar immers voor niets anders dan problemen, en kostte het bedrijf tot nu toe 126 miljoen pond in schadevergoedingen en ontslagpremies. Tekenend was de houding van Murdochs zoon James, die in november zei dat hij opheffing van The Sun „niet uitsloot” als ook daar zich illegale praktijken hadden voorgedaan. En hoewel Murdoch hart voor kranten heeft, zijn er binnen News Corp weinig anderen die een toekomst zien in papier.

Wat ook voor onrust zorgt is dat de informatie die nu tot de arrestaties leidt, door uitgeverij News International aan Scotland Yard is gegeven. De belastende bewijzen komen dus van de werkgever. Die kijkt duidelijk niet alleen meer naar het afluisterschandaal bij News of the World, maar ook naar de werkwijze van de redacties van the Sun en de Times-kranten. De journalistenvakbond NUJ beschuldigde News International er dit weekend van zijn werknemers „voor de leeuwen te gooien”.

Ondertussen onderzoekt ook rechter Brian Leveson hoe de pers te werk gaat – parallel aan de Scotland Yard-onderzoeken naar afluisteren, hacken en omkoping, en in opdracht van de regering-Cameron. Leveson moet uiteindelijk beslissen of er een vorm van persregulering nodig is. Tot nu toe schetsen zowel slachtoffers van de media als journalisten zelf het beeld van een bedrijfstak die onbeheersbaar is geworden. NRC