Oh Oh Cherso met diepgang

Nederlandse jongeren zweten in een Ethiopische goudmijn.

Bloed, zweet en luxeproblemen Ned. 3, 20.55 - 21.55 uur.

In 2011 zond BNN de BBC-serie Blood, Sweat and Luxuries uit. BNN presenteert nu een Nederlandse variant. In Bloed, zweet en luxeproblemen verruilen zes jongeren hun luxe leventje voor het arbeidersbestaan in Ethiopië en Bangladesh. Doel is om ze bewust te maken onder welke omstandigheden de producten die zij achteloos kopen gemaakt worden.

Waar RTL tien Hagenezen op vakantie stuurt naar Chersonissos, stuurt BNN zes jongeren naar de goudmijn. De twee programma’s hebben dezelfde opzet en geven veel aandacht aan de onderlinge relaties. BNN biedt gelukkig iets meer diepgang. Onduidelijk blijft helaas waar het gevonden goud precies naartoe gaat en wat de winstmarges zijn. De jongeren krijgen vooral te maken met de erbarmelijke werkomstandigheden. Ze werken lange dagen in een goudmijn, een koffieplantage, een kledingfabriek, zij aan zij met tienjarigen.

De personages zijn goed bij elkaar gezocht. De Friese boer Hielke lijkt in de eerste aflevering nauwelijks onder de indruk van de werkdruk. Levensgenieter Majellie stapt na haar eerste dag op hoge poten naar de leidinggevende. Wat hij wel niet verdient aan haar arbeid, wil ze weten. De meeste problemen liggen in het verschiet voor veganist Daphne. Niet alleen maakt ze zich impopulair in de groep met haar eetgewoontes, het blijkt ook dat veganisme een luxe is. In Ethiopië is er nu eenmaal weinig keuze in wat je te eten hebt.

    • Diederik Huffels