Obama presenteert begroting: hogere belasting voor rijken

Foto AFP / Brendan Hoffman

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vandaag zijn begroting voor het komende jaar van 3,8 biljoen dollar naar het Congres gestuurd. Het is de bedoeling om de komende tien jaar vier biljoen te besparen.

In de begroting wordt voorspeld dat het begrotingstekort in 2013 nog zo’n 901 miljard zal bedragen en 575 miljard in 2018 zo meldt persbureau AP. Volgens de Republikeinen slaagt de begroting van de president er niet in de diepe financiële problemen van het land op te lossen.

Tegenstellingen tussen partijen blootgelegd

De voorgestelde begroting legt de tegenstelling tussen de Democraten en de Republikeinen bloot. Zo wil Obama anderhalf biljoen dollar van de bezuinigingen bewerkstelligen door bepaalde belastingen te verhogen en belastingvoordelen voor bedrijven terug te draaien.

De belastingverhogingen, die voornamelijk voor rijke Amerikanen gelden, bestaan vooral uit het laten verlopen van de belastingverlagingen die president George W. Bush doorvoerde. De Republikeinen zijn rabiaat gekant tegen elke vorm van belastingverhogingen.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Obama zei dat het terugdringen van het begrotingstekort ieders verantwoordelijkheid is:

“Dit gaat om het maken van eerlijke keuzes. Niet alleen voor de mensen die de afgelopen decennia heel goed hebben geboerd, maar ook voor de middenklasse, mensen die proberen toe te treden tot de middenklasse en de gehele economie.”

De president wil verder bepaalde aftrekposten voor rijken afschaffen en de zogenoemde Buffett-regel invoeren, vernoemd naar miljardair Warren Buffett. Die regel zou ervoor moeten zorgen dat huishoudens die meer dan een miljoen dollar per jaar verdienen ten minste dertig procent belasting betalen over hun inkomsten.

De Republikeinen hadden geen goed woord over voor de begroting. “Het lijkt er op dat de president er wederom voor kiest campagne te voeren in plaats van (het land, red.) te besturen”, aldus Paul Ryan, voorzitter van de begrotingscommissie in het Huis van Afgevaardigden.

“Hij neemt geen verantwoordelijkheid om de fiscale problemen van dit land aan te pakken.”

    • Annemarie Coevert