Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Nucleair overleg VS en Noord-Korea hervat

Glyn Davies, de Amerikaanse gezant voor Noord-Korea praat volgende week in China over het kernwapenprogramma in het land. Foto Reuters / Petar Kujundzic

Voor het eerst sinds de dood van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il gaat het land in nucleair overleg met de Verenigde Staten. De bijeenkomst tussen de landen vindt volgende week plaats in het Chinese Beijing.

De Amerikaanse gezant Glyn Davies ontmoet op 23 februari de Noord-Koreaanse viceminister van Buitenlandse Zaken Kim Kye Gwan, zo meldt persbureau AP vanavond. Het overleg vormt de derde ronde van bilaterale nucleaire gesprekken die ongeveer een half jaar terug voor het laatst plaatsvonden.

Deal was bijna rond voor dood Kim Jong-Il

De landen stonden vlak voor de dood van Kim Jong-Il op het punt een overeenkomst te sluiten om het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma te beeïndigen in ruil voor Amerikaanse voedselhulp.

De VS zouden eind december aankondigen dat zij een grote donatie aan voedingsmiddelen zouden doen aan het communistische land. Dit had de eerste grote toenadering moeten zijn na maanden van geheime besprekingen. In ruil voor de Amerikaanse voedselhulp zouden de Noord-Koreanen hun kernwapenprogramma opschorten.

Deze deal kwam vlak na het overlijden van de leider in gevaar gezien de onzekere politieke periode die aanbrak door de opvolging van Kim door zijn zoon, Kim Jong-Un.

Op 19 december overleed Kim Jong-Il tijdens een treinreis aan een hartaanval.De 69-jarige leider had volgens geruchten al jaren te maken met hartproblemen. Zijn zoon Kim Jong-un nam vlak voor de jaarwisseling de leiding definitief over in het land.