Nederland verslaat Finland in Davis Cup

NOVUM66:DAVISCUP NETHERLANDS-FINLAND 2012:DEN BOSCH;12FEB2012-12-02-12, Netherlands,Tennis, Den Bosch, Daviscup Netherlands-Finland, Thiemo de Bakker in zijn partij tegen Juho Paukku Novum/hk/str.Henk Koster Novum HENK KOSTER

De tennissers wonnen in Den Bosch eenvoudig met 5-0.

Den Bosch. Nederland heeft de Davis Cup-wedstrijd tegen Finland met 5-0 gewonnen. Nederland neemt het begin april in Amsterdam op tegen Roemenië. De inzet van die wedstrijd is een ticket voor de play-offs om een plaats in de wereldgroep. Als Nederland wint keert het voor het eerst sinds 2009 terug op het hoogste podium voor landenteams.

Een door ziekte en blessure verzwakte Finse ploeg bood nauwelijks weerstand tegen het team van Jan Siemerink. De enige Fin in de top-100, Jarkko Nieminen, kon vanwege een polsblessure geen enkelpartijen spelen. Robin Haase en de Curaçaose dubbelspecialist Jean-Julien Rojer, die voor het eerst voor Nederland uitkwam, hadden zaterdag weinig moeite met Jarkko Nieminen en Harri Heliövaara: 6-2, 7-6 en 6-2. Nederland besliste daardoor het duel al op de tweede dag. Vrijdag won Haase van Juho Paukku; Thiemo de Bakker versloeg Timo Nieminen (geen familie).

Jesse Huta Galung en De Bakker konden zich gisteren ontspannen klaarstomen voor het ABN Amro-toernooi in Rotterdam, dat vandaag begint. Huta Galung, die eigenlijk niet in actie zou komen, won van Heliövaara (6-2 en 6-4). De Bakker versloeg Paukku (3-6, 6-3 en 6-2).

Thiemo de Bakker maakte bekend met zijn trainer Ivica Ancic te hebben gebroken. Door zijn lage ATP-ranking en de daaraan gerelateerde inkomsten is het volgens hem nu niet mogelijk aan de financiële eisen van de Kroatische trainer, broer van oud-prof Mario Ancic, te voldoen.

Het is voor De Bakker zijn derde trainer in twee jaar. Vorig jaar verliet hij na een half jaar zijn voormalig jeugdtrainer Huib Troost. Daarvoor versleet hij onder meer John van Lottum en Raemon Sluiter. Hij zal zich nu in het trainingscentrum van de tennisbond laten bijstaan, door onder anderen Siemerink. „Ik zit goed in mijn vel, dus daar maak ik me geen zorgen over.” NRC