Nederland deze week officieel in de recessie

Het CBS publiceert deze week cijfers over economische groei en werkloosheid. Den Haag bereidt zich voor op extra bezuinigingen.

De Nederlandse economie bevindt zich woensdag officieel in een recessie, want dan publiceert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de gegevens over de economische groei in het vierde kwartaal van 2011.

In het derde kwartaal kromp het bruto binnenlandse product met 0,3 procent ten opzichte van het voorafgaande kwartaal. En ook voor het vierde kwartaal wordt een krimp verwacht, waarmee Nederland zich officieel in een recessie bevindt. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) is sprake van een recessie als er twee achtereenvolgende kwartalen met economische krimp zijn.

In de tweede helft van 2011 waren de economische ontwikkelingen over de hele linie zwak. De groei van de uitvoer was lager, de bedrijfs- en winstinvesteringen daalden, en ook de particuliere consumptie daalde. Tot en met de eerste helft van 2011 trok het herstel van de Nederlandse economie vrijwel gelijk op met het eurogebied, maar in de tweede helft is een achterstand ontstaan. De hoofdoorzaak hiervan is de zwakke Nederlandse consumptie.

De buitenlandse handel groeit gestaag. Het Nederlandse handelsoverschot is in december, volgens het CBS, gestegen ten opzichte van een jaar eerder. De uitvoer van goederen steeg op jaarbasis met 3 procent, de invoerwaarde met 2 procent. Het handelsoverschot kwam uit 4,3 miljard euro. De uitvoer naar landen buiten de Europese Unie deed het beter dan de export naar EU-landen, aldus het CBS – bij de invoer is het beeld juist omgekeerd.

Voor 2012 verwacht het CPB een daling van het bbp met 0,5 procent. Om te voorkomen dat het begrotingstekort te ver oploopt, zal het kabinet-Rutte extra moeten bezuinigen. Het zou daarbij gaan om een bedrag van 6 tot 8 miljard euro in 2013 om te voeldoen aan de Europese eisen van het Stabiliteits- en Groei-pact. De onderhandelingen over die extra bezuinigingen beginnen na 1 maart, want op die datum publiceert het CPB de zogenoemde doorrekeningen over de economie.

Deze week publiceert het CBS ook cijfers over de bevolkingsontwikkeling in 2011 en de werkloosheidscijfers in de afgelopen maand. De werkloosheid bedroeg afgelopen jaar 4,4 procent van de beroepsbevolking. De werkloosheid zal volgens toezichthouder DNB oplopen via 5,3 dit jaar naar 5,9 procent in 2013. Tegelijkertijd met de werkloosheidscijfers publiceert uitzendbureau Randstad de jaarcijfers. Tot nu toe heeft Randstad, na het Zwitserse Adecco het grootste uitzendbureau ter wereld, kunnen profiteren van de economische onrust en reorganisaties.

De invloed van de tegenvallende economie op de consumptie van bier is beperkt. Heineken, dat woensdag de jaarcijfers publiceert, liet de beleggers vorig jaar weten dat de winstverwachting blijft staan.

Scheidend topman Hans Wijers van AkzoNobel wordt lid van de raad van commissarissen van Heineken. Wijers moet volgend jaar Kees van Lede, nu nog voorzitter van de raad van commissarissen, opvolgen. Wijers presenteert deze week voor de laatste keer de jaarcijfers en de verfproducent heeft al aangegeven veel last te hebben van de hoge grondstofprijzen. De Europese schuldencrisis en de stagnerende economie leiden waarschijnlijk tot forse winstdaling bij de verfproducent. In oktober kondigde Wijers al een saneringsoperatie aan die 500 miljoen euro moet opleveren. Er worden onder meer banen geschrapt bij de decoratieve verven in Europa en Noord-Amerika. Op dit moment werken er 55.000 mensen bij AkzoNobel in 80 landen, waarvan 5.000 in Nederland. Hoeveel banen er verdwijnen is nog niet duidelijk.

De producent van KitKat en Nescafé – Nestlé, het grootste voedingsconcern in de wereld – komt ook donderdag met de jaarcijfers. Het bedrijf rekent haar prestaties af tegen de, harde, Zwitserse frank. Meer dan 40 procent van de omzet zet Nestlé af in de opkomende markten. Beleggers houden reken met een afvlakking van de groei.

    • Cees Banning