Maleisië zet Saoedische journalist land uit na Mohammed-tweets

De Maleisische autoriteiten hebben gisteren de 23-jarige journalist Hamza Kashgari teruggestuurd naar Saoedi-Arabië. Hij wordt beschuldigd van het beledigen van de profeet Mohammed op Twitter. Mensenrechtengroeperingen vrezen dat hij in zijn eigen land wordt vervolgd. De journalist was Saoedi-Arabië ontvlucht nadat zijn tweets eerder deze maand tot veel ophef hadden geleid. „Op de dag van je verjaardag buig ik niet voor je [..] Ik houd van sommige dingen in je maar ik verafschuw andere, en ik begrijp veel dingen niet die met je in verband staan”, twitterde hij. Kashgari zou onder meer met de dood zijn bedreigd. Bij zijn aankomst in Maleisië werd hij echter meteen aangehouden. De Maleisische politie liet gisteren weten dat Kashgari is overgedragen aan de Saoedische autoriteiten en gisterochtend is teruggevlogen. Een woordvoerder zei dat het verder een zaak voor Saoedi-Arabië is. Kashgari’s advocaat vreest dat hij in zijn thuisland geen eerlijk proces krijgt en dat hem doodstraf te wachten staat voor afvalligheid. Novum, AP