Krappe overwinning voor Mitt Romney in Maine

De overwinning van Romney is vooral een symbolische oppepper.

Rotterdam.De Republikeinse voorverkiezingen in de staat Maine zijn zaterdag gewonnen door Mitt Romney. Hij kreeg 39 procent van de stemmen. Ron Paul werd met 36 procent van de stemmen tweede.

Paul was de enige andere kandidaat die fervent campagne had gevoerd in de staat in het uiterste noordoosten van de VS en had volgens dan ook gehoopt op een eerste overwinning. Rick Santorum haalde achttien procent. Newt Gingrich sleepte zes procent binnen.

De overwinning in de dunbevolkte staat is voor Romney vooral een symbolische oppepper. Eerder deze week verloor hij drie voorverkiezingen op rij. Minnesota, Missouri en Colorado gingen naar Rick Santorum. Hoewel het om drie relatief kleine en weinig belangrijke staten ging, maakte de winst van Santorum duidelijk dat Romney nog altijd ongemakkelijk ligt bij zeer conservatieve Republikeinen.

Veel conservatieve Amerikanen staan sceptisch tegenover Romney, die aan de leiding gaat in de strijd om de presidentsnominatie. Hij veranderde in het verleden van mening over meerdere onderwerpen. Zo sprak hij zich eerder uit voor abortus.

De voormalige gouverneur van Alaska Sarah Palin, een invloedrijke politica onder Republikeinen, liet zich zondag kritisch uit over kandidaat Romney. „Ik ben niet overtuigd, en ik denk niet dat een meerderheid van de Republikeinse kiezers overtuig is”, zei Palin op Fox News. Romney moet volgens Palin hard werken om zijn „best gematigde.. in sommige gevallen zelfs liberale verleden” van zich af te schudden.

De volgende ronden in de Republikeinse strijd om de presidentsnominatie vinden eind deze maand plaats, wanneer Arizona en Michigan voorverkiezingen houden.

Rick Santorum, die momenteel op de tweede plek staat in de voorverkiezingen, zei gisteren een overwinning in Michigan en Arizona te verwachten. „We gaan daar veel tijd doorbrengen, daar hebben we ons de afgelopen weken op geconcentreerd”, aldus Santorum, die wordt gezien als de meest conservatieve van alle kandidaten. NRC