Kortkolom buitenland

NAVO erkent doden 8 Afghaanse kinderen

Kabul. Vliegtuigen van de NAVO hebben per vergissing een groep Afghaanse jongens gedood. Dit hebben woordvoerders van de NAVO vanmorgen gezegd. Het incident speelde zich afgelopen woensdag af in de oostelijke provincie Kapisa. Volgens de Afghaanse autoriteiten ging het om ten minste acht jongens. Zeven van hen zouden tussen de zes en veertien jaar oud zijn geweest. De NAVO zei bezig te zijn geweest met een actie tegen opstandelingen. (Reuters)

Venezuela kiest tegenkandidaat Chávez

Caracas. Bij voorverkiezingen in Venezuela is de charismatische, 39-jarige gouverneur Henrique Capriles Radonski gisteren gekozen tot kandidaat van de oppositie. Hij zal het bij de landelijke verkiezingen van 6 oktober opnemen tegen president Hugo Chávez. De eerste voorverkiezingen ooit in Venezuela werden georganiseerd door de oppositiecoalitie van zo’n twintig politieke groepen, Mesa de la Unidad Democrática (MUD) . De MUD wil voorkomen dat de oppositiestem versplintert. (AP)

Premier Pakistan door Hof aangeklaagd

Islamabad. Het Pakistaanse Hooggerechtshof heeft vanmorgen premier Yusuf Raza Gilani formeel in staat van beschuldiging gesteld wegens minachting van de rechterlijke macht. De premier, zelf aanwezig in de rechtszaal, zei zich onschuldig te achten. Het Hof verwijt hem geen actie te hebben ondernomen om de Zwitserse autoriteiten te verzoeken tot heropening van een rechtszaak tegen president Asif Ali Zardari wegens het wegsluizen van geld dat uit corruptie zou zijn verkregen. Gilani heeft steeds gezegd dat dit zinloos is omdat Zardari, een partijgenoot van hem, toch immuun voor rechtsvervolging is. (Reuters, AP)

Peru arresteert leider van het Lichtend Pad

Lima. In Peru is de leider van de linkse terreurgroep het Lichtend Pad gearresteerd, nadat hij ernstig gewond was geraakt bij een legeraanval. Florindo Flores, beter bekend als kameraad Artemio, werd gisteren in Lima aan de media getoond. Het is een belangrijke vangst voor president Humala, die als legerofficier vocht tegen het Lichtend Pad. De maoïstische groep voerde in de jaren tachtig en begin jaren negentig terroristische aanslagen uit, maar verloor aan kracht na de arrestatie van oprichter Abimael Guzmán in 1992. (AP)

Turkmeense leider herkozen: 97 procent

Almaty. De Turkmeense presidentsverkiezingen zijn gisteren zoals verwacht gewonnen door Goerbangoeli Berdimoechamedov, de autoritaire huidige leider van het land. Berdimoechamedov behaalde volgens de officiële resultaten ruim 97 procent van de stemmen. Zijn tegenstanders gebruikten hun campagnes met name om lof te uiten aan zijn adres. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch is het Turkmeense regime een van de meest repressieve ter wereld.

Zelfverbranding vrouw bij kantoor van Poetin

Moskou. Een Russische vrouw van 56 uit de Oeral heeft zichzelf gisteren in brand gestoken voor het kantoor van premier Poetin. Voor zover bekend is het de eerste keer dat iemand in Rusland een poging tot zelfverbranding onderneemt. De vrouw is met verwondingen in het ziekenhuis opgenomen. Haar beweegredenen zijn niet bekend. Twee weken geleden bezocht Poetin het Oeralstadje Nizji Tagil, waar de vrouw vandaan komt. Hij probeerde er arbeiders te mobiliseren om pro-Poetinprotesten te organiseren. (Reuters)