Klasse Bob, maar Sven is favoriet

Sven Kramer leed een week voor het WK allround een gevoelige nederlaag tegen Bob de Jong. Toch is hij in Moskou de titelfavoriet.

Rotterdam. Zie Bob de Jong de vuisten ballen na zijn triomf in een rechtstreeks gevecht met Sven Kramer op de vijf kilometer bij de wereldbeker in Hamar. Hoor zijn rake uitspraak tegen journalisten. „Sven werd onklopbaar geacht, zeker in aanloop naar het WK allround in Moskou. Maar ik sta nu toch boven hem.”

Voor De Jong, regerend wereldkampioen op vijf en tien kilometer, was zijn zege op Kramer van grote betekenis. Winnen in het ijskoude Vikingskipet van Hamar, waar hij eind 2009 nog was gedeclasseerd door Kramer, die hem na afloop in de trein naar huis zelfs „gekke Bob” noemde.

Winnen op de vijf kilometer, de afstand waarop Kramer jarenlang ongeslagen was. Waarop de Fries na een jaar afwezigheid dit seizoen in Astana alweer een tijd reed (6.13,83) die De Jong vorig jaar nooit haalde. Wie van hen was dan de beste? De Jong dus, en dat uitgerekend in een periode dat hij veelvuldig heen en weer pendelde tussen natuurijs en indoorbaan. Sportief klopje van Kramer op de rug. Klasse jongen.

Kramer en verliezen gaan normaal gesproken slecht samen. Maar een week voor de WK allround in Moskou waren er genoeg lichtpunten, in de eerste echte wedstrijd sinds hij in Boedapest glansrijk terugkeerde als allrounder en zijn vijfde Europese titel haalde. Op de vijf kilometer bleek Kramer in staat tot twee behoorlijke versnellingen: na 2.600 meter bracht hij zijn rondetijd terug van 30,2 seconde naar 29,2 en in de slotronde ging het van 30,5 naar 29,8. Geen van zijn tegenstanders van volgende week kwam daarbij in de buurt. Een dag later reed hij in de treurige ambiance van de B-groep op de 1.500 meter twee rondjes met weinig verval: 26,7 en 27,5. En opgeteld was hij met 6.21,87 en 1.47,99 gewoon weer de beste allrounder van allemaal.

De topfavoriet voor Moskou voelt Kramer zich niet. Hooguit „een van de favorieten”, zoals hij voor de NOS-camera verklaarde. Na een jaar afwezigheid wegens fysieke en mentale problemen waakt hij dit seizoen voor hoge verwachtingen. Zijn trainingsachterstand laat zich niet binnen één seizoen goedmaken. Volgens Kramer kan hij daarom zijn vijf kilometers nog niet zo snel beginnen als voorheen. Gelukkig voor hem biedt de merkwaardige schaatskalender van dit seizoen volop gelegenheid tot herstel na wedstrijden en opbouw naar het vervolg. Na de eerste reeks wereldbekers volgden drie weken zonder wedstrijd. Na het EK begin januari kwamen de allrounders pas dit weekend in Hamar weer op het ijs.

Kramer, die zijn contract bij TVM nog altijd niet heeft verlengd, schitterde vorige week anoniem bij een trainingswedstrijdje in Inzell (baanrecord op de drie kilometer in 3.41,82). In Hamar klaagde hij over materiaalproblemen die hem sinds eind december parten spelen. De andere Nederlandse WK-gangers – Jan Blokhuijsen, Ted-Jan Bloemen en Koen Verweij – bleven dichter bij Kramer dan anders en lieten zien goed in vorm te zijn. Maar Kramer toonde in het verleden altijd dat zijn niveau in belangrijke wedstrijden alleen maar stijgt.

Internationaal lijkt de Noor Håvard Bøkko de enige bedreiging. Op een minder sterke vijf kilometer (vijfde) liet de Noor uit de CBA-ploeg van coach Peter Mueller gisteren een dijk van een 1.500 meter volgen. Vlak achter de Amerikaan Shani Davis, die in Moskou niet meedoet, eindigde hij als tweede. ‘The Shadow’ Bøkko was 0,78 seconde sneller dan Kramer in de B-groep en kwam vanuit geslagen positie in de laatste ronde nog langszij bij tegenstander Groothuis. „Hij ging er als een brommer vandoor”, sprak de wereldkampioen sprint met bewondering op schaatsen.nl.

    • Maarten Scholten