Jolande Sap kritisch op zichzelf

Op het partijcongres van GroenLinks noemde fractievoorzitter Sap haar eigen acties het afgelopen jaar niet altijd „geheel geslaagd”. Partijleden stemden tegen uitbreiding van de missie in Kunduz.

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap leverde zaterdag op het partijcongres in Utrecht niet alleen fikse kritiek op het „onbarmhartige” kabinetsbeleid, ze stak ook de hand in eigen boezem. „Laat ik er geen doekjes om winden, voor mij was het ook een lastig jaar.”

Sap volgde eind 2010 Femke Halsema op als partijleider van GroenLinks. Direct moest ze een knoop doorhakken over de politietrainingsmissie in Afghanistan. Sap stemde in met de missie, ondanks veel tegenstand in een deel van haar achterban. „Ik heb vol overtuiging en energie de leiding genomen”, zei Sap zaterdag. „Iets te energiek, vinden sommigen, zoals bij Kunduz.”

Op het congres sprak een grote meerderheid van de leden van GroenLinks zich uit tegen het oprekken van de taken van Nederlandse troepen in Afghanistan. Moties die de GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer opriepen om de steun voor de missie in te trekken, haalden geen meerderheid. Veel GroenLinks-leden hebben dus ingestemd met de steun, terwijl zij eigenlijk tegen de missie zijn. Dat hebben ze vrijwel zeker gedaan om een scheuring binnen de partij te voorkomen.

Sap verwees tijdens haar toespraak ook naar haar ongelukkige optreden tijdens de Algemene Beschouwingen, toen ze een naar eigen zeggen „niet geheel geslaagd” experiment met een stekkerdoos* uithaalde. „Een geruststelling kan ik jullie in ieder geval geven: elektrotechniek laat ik voortaan aan vaklui over.”

Meer in het algemeen erkende Sap dat er te veel wordt getobd binnen de partij. Maar er bestaan dan ook nogal wat zorgen over het succes en de zichtbaarheid van GroenLinks. De partij staat in de peilingen al een behoorlijke tijd op verlies. NRC