John Guidetti maakt weer een hattrick

De Zweed maakte alle doelpunten voor Feyenoord tegen Vitesse: 3-1.

Rotterdam. Twee weken nadat John Guidetti drie keer had gescoord tegen aartsrivaal Ajax, velde de aanvaller van Feyenoord gisteren ook Vitesse met drie treffers. In de Kuip won de ploeg van trainer Ronald Koeman met 3-1. Het was de derde thuiswedstrijd op rij dat Guidetti een hattrick maakte. Hij is de tweede speler ooit die dat gelukt is, alleen Cees Groot ging hem voor. De Ajacied deed het zelfs tweemaal, in 1961 en in 1963.

Bij zijn eerste doelpunt gisteren tegen Vitesse had Guidetti wel wat geluk. In de twaalfde minuut kreeg de aanvaller een kopbal uit een corner op zijn schouder, waarna de bal met een koddige boog in het doel van keeper Piet Velthuizen terechtkwam. Ook bij de 2-0 mocht Feyenoord niet klagen. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük zag in een actie van Frank van der Struijk een overtreding op Guidetti. Die schoot vervolgens vanaf elf meter raak. Het was de zevende strafschop voor Feyenoord dit seizoen, meer dan de andere eredivisieclubs hebben gekregen. Ook de treffer van Vitesse kwam uit een strafschop. Kelvin Leerdam raakte de bal met zijn hand in het strafschopgebied. Nicky Hofs benutte de penalty: 2-1.

Beide ploegen kregen kansen in de tweede helft. De grootste mogelijkheid om de wedstrijd te beslissen was voor Ruben Schaken. Velthuizen stopte een knappe inzet van Guidetti en in de rebound kwam Schaken voor een leeg doel te staan. Zijn woeste uithaal zeilde echter hoog over het doel. Schaken had wel een aandeel in Feyenoords derde treffer. De manier waarop Schaken de bal aan de Zweed meegaf was fraai, en ook het afmaken van Guidetti getuigde van klasse.

Door de zege steeg Feyenoord naar de vierde plaats op de ranglijst, met even veel punten als nummer drie SC Heerenveen, dat in Waalwijk met 1-0 won van RKC. PSV won eenvoudig van De Graafschap (4-1) en gaat aan de leiding, AZ staat tweede met even veel punten. NRC