Jarig Introdans blikt even terug

Introdans met Hemels. Gezien 10/2, Apeldoorn. Tournee tot en met 26/5. Inl: www.introdans.nl

Met het jubileumprogramma Hemels kijkt Introdans terug op de veertig jaar van zijn bestaan. De blik reikt niet helemaal tot het allereerste begin, wat waarschijnlijk verstandig is, maar laat wel representatieve werken zien uit de ‘regeerperiodes’ van oprichter Ton Wiggers en de huidige artistiek directeur Roel Voorintholt.

De titel Hemels vat de thematiek van de drie gepresenteerde balletten grofweg samen: de overgang naar het hiernamaals, een kijkje in een paradijs, de komst van de Messias.

Voorintholt heeft het repertoire een opfrisser gegeven, nadat de Raad voor Cultuur in 2004 stevige kritiek had geuit op het tot dan toe gevoerde repertoirebeleid. Paradise? (2006) van de Braziliaanse Gisela Rocha is daarvan, hoewel ook geen artistiek geen hoogtepunt, een voorbeeld. Het stuk is een soort Forsythe-light, met grillig dreunende muziek à la Thom Willems, modieus hoog opzwiepende benen of juist nonchalant gedrentel, een tappende danser en een zwoel zingende danseres. Rocha creëert vooral een suggestie van hippe hedendaagsheid. Belangrijker is dat zij de dansers ruimschoots de gelegenheid gunt te tonen hoezeer het technisch niveau van Introdans de afgelopen jaren is vooruitgegaan.

Die technische progressie is ook te zien in Nils Christes Fünf Gedichte, gemaakt voor het 25-jarig jubileum in 1996. Het is een kundig gemaakt melancholiek ballet in de lijn van Jirí Kyliáns Lieder eines fahrenden Gesellen en Rudi van Dantzigs Vier letzte Lieder. Christes zette zijn proeve van bekwaamheid in dit genre op de Wesendonck Lieder van Richard Wagner en volgt de muziek op de voet. Ed Wubbe heeft waarschijnlijk zelf met verbazing gekeken naar het woeste gewapper met ruime rokken (toevallig zijn in zijn jongste creatie Pearl de rokken ook blikvangers) en de destijds nog erg non-descripte danstaal waarmee hij in 1988 Händels Messiah ‘inkleurde’. Een ding is niet veranderd: het publiek vindt alles nog altijd prachtig.

    • Francine van der Wiel