Iran ontkent beschuldigingen van bomaanslagen bij ambassades Israël

Iran ontkent dat het deel zou hebben aan de bomaanslagen eerder vandaag, meldt persbureau Reuters. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu beschuldigde vandaag aartsrivaal Iran van bomaanslagen op Israëlische diplomaten in India en Georgië.

De Iraanse ambassadeur in New Delhi omschrijft de aantijgingen als “pure leugens” tegenover het officiële staatspersbureau IRNA, meldt persbureau Reuters:

“Iran veroordeelt welke terroristische aanslag dan ook en we verwerpen met klem de onjuiste opmerkingen van een Israëlische regeringsfunctionaris. Deze beschuldigingen zijn niet waar en pure leugens, zoals eerdere keren.”

Beschuldigingen snijden weinig hout

Midden Oosten-deskundige van NRC Handelsblad Carolien Roelants zegt over de kwestie dat er in dit klimaat, waarin aan beide kanten mensen worden vermoord, over en weer een heleboel wordt geroepen en dat iedereen de neiging heeft alles te geloven:

“Israël en Iran hebben al heel lang ruzie. Het blijft onduidelijk wie er achter de aanslagen zit, dus dit zijn eeuwige speculaties. Veel verder dan dit gaat het niet qua bewijs. Het komt Netanyahu in zijn propagandacampagne tegen Iran mooi uit om ze te beschuldigen. Maar weten we ook of het waar is? Nee.”

Roelants schreef vorig jaar dat Israël de zwaar bewapende organisatie van Hezbollah ziet als “niets meer of minder dan een werktuig van Iran. En Iran is de vijand”.

Bomaanslag India, bomaanslag Georgië verijdeld

Bij een bomaanslag op de auto van een Israëlische diplomaat in New Delhi, India, raakten eerder vanmiddag de chauffeur en de vrouw van een Israëlische diplomaat gewond. Bijna gelijktijdig ontdekte de chauffeur van een auto van een Israëlische diplomaat bij de ambassade van Israël in Georgië een pakketje onder zijn auto met daarin een granaat. Daarop belde hij de politie, die de bom ontmantelde en daarmee een aanslag wist te verijdelen.

In 2008 zou Israël Imad Mughniyeh, een leider van de Libanese sji’itische militiebeweging Hezbollah die banden heeft met Iran, gedood hebben. Iran op hun beurt verdenkt Israël ervan wetenschappers die aan het controversiële nucleaire programma van Iran werken te hebben vermoord.