In Brussel krijgt premier Rutte het straks nog moeilijker dan nu

Wil Nederland in Europa zijn zin krijgen, dan zijn coalities nodig. De opstelling van de PVV maakt de weerstand bij andere EU-landen echter steeds groter.

Door het PVV-meldpunt voor Oost-Europeanen kan Nederland in Brussel zomaar in de verkeerde hoek terechtkomen. De hoek van landen waar wat mee aan de hand is, zoals Hongarije, dat onlangs de grondwet aanpaste en het daarbij niet zo nauw nam met ‘Europese principes’.

Neem de reactie van Joseph Daul, de voorzitter van de christen-democratische fractie in het Europees Parlement, op het nieuws uit Nederland. Meestal is hij rustig, op het saaie af. Maar in een persbericht was hij afgelopen weekeinde hard en fel: de PVV-website voor klachten over Midden- en Oost-Europeanen in Nederland gaat volgens zijn fractie (waar het CDA bij hoort) in „tegen alle Europese principes van vrijheid, omdat die is gericht tegen een specifieke bevolkingsgroep. Dit voedt de haat tegen een groep.” Daul kreeg de afgelopen tijd veel kritiek omdat hij zo vriendelijk bleef voor premier Viktor Orbán van Hongarije, die net als Daul lid is van de Europese Volkspartij.

De kritiek op Nederland is niet alleen vervelend voor de Nederlandse diplomaten die moeten proberen het allemaal uit te leggen. Het is ook een probleem voor het kabinet-Rutte. Want Nederland is wél vragende partij in Brussel, juist door de wens van de PVV om het Europese immigratiebeleid aan te scherpen. Daarvoor heeft Nederland steun nodig, maar door de ophef over het meldpunt van de PVV, dreigt het kabinet belangrijke landen als Polen van zich te vervreemden.

Dit incident staat niet op zich, Nederland heeft ook al langer problemen met de Europese Commissie en met andere EU-landen: over de plannen voor gezinsmigratie, de Hedwigepolder, het Midden-Oostenbeleid, het vrije verkeer van werknemers uit Midden- en Oost-Europa, de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot Schengen die Nederland blokkeert.

Polen heeft al lang meer dan genoeg van de Nederlandse opstelling in de EU. Premier Tusk kon daar volgens betrokkenen flink over tekeergaan. En natuurlijk waren Roemenië en Bulgarije zelf kwaad. Maar door het PVV-meldpunt kan Nederland ook voor andere EU-landen opeens in de hoek van Hongarije terechtkomen.

Joseph Daul nam het in zijn persbericht vooral op voor de Polen. „Veel Poolse militairen kwamen om in de Tweede Wereldoorlog, tijdens de bevrijding van Nederland. Poolse immigranten werken in Nederland, ze betalen belasting en leveren een waardevolle bijdrage aan de Nederlandse economie.” Nederland, vindt hij, zou juist trots moeten zijn op zijn Midden- en Oost-Europese immigranten. En EU-burgers moeten zich in alle EU-landen thuis kunnen voelen, zegt Daul: als er problemen zijn, moeten die door dialoog worden opgelost. „Niet door het aanwijzen van zondebokken.”

Nederlandse diplomaten hebben het graag over de ‘Nederlandse minderheidsregering’. De PVV zelf noemen ze het liefst zo weinig mogelijk. In Brussel doen Nederlandse ministers hard hun best om het beeld te vermijden dat ze zo moeilijk doen omdat de PVV dat wil.

Door het PVV-meldpunt zal premier Rutte het zeker nóg moeilijker krijgen op de EU-topbijeenkomst van volgende maand in Brussel. Het probleem dat Nederland maakt bij de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot de vrij-reizen-zone Schengen staat op de agenda. Volgens EU-voorzitter Denemarken is er bij de top van december afgesproken dat er dit voorjaar een beslissing wordt genomen over die toetreding. Nederland wil er pas over beslissen als Roemenië en Bulgarije twee keer een positieve beoordeling hebben gekregen van de Commissie over hun strijd tegen corruptie en misdaad.

Roemenië en Bulgarije lobbyen hard voor extra druk op Nederland. De Roemeense minister van Buitenlandse Zaken Cristian Diaconescu zei afgelopen zaterdagavond op televisie dat hij samen met zijn collega van Justitie ook in Nederland met politici wil praten. De details over de Nederlandse regering liet hij weg. Nederland, zei hij, heeft geen enkele reden om Roemenië niet toe te laten tot Schengen. „Het feit dat daar een uiterst rechtse partij in de regering zit, is niet genoeg. Wij zijn een staat met gelijke rechten voor iedereen.”

Met medewerking van Marloes de Koning

    • Petra de Koning