Hevige rellen in Athene tijdens cruciale stemming parlement

Een demonstratie bij het parlementsgebouw in Athene tegen de Griekse bezuinigingsmaatregelen is gisteravond op zware rellen uitgelopen. Bij de betoging waren ruim 100.000 mensen betrokken. Er zijn zeker tien gebouwen in vlammen opgegaan. Volgens de brandweer zijn onder meer een bankgebouw, een bioscoop, een telefoniebedrijf, een cafetaria en een winkel in brand gestoken.

Tientallen politieagenten en 37 betogers raakten gewond. Er werden twintig demonstranten opgepakt. De politie in Athene gebruikte traangas tegen burgers. Zij protesteerden tegen het bezuinigingsplan waar het parlement gisteravond over moest stemmen. Toen deze krant naar de drukker ging was nog niet bekend of het parlement instemde met het versoberingsprogramma. Vrijdagavond werden de bezuinigingsmaatregelen door het kabinet goedgekeurd.

Griekenland moet van de Europese Unie 325 miljoen euro extra bezuinigen. Ook moet het ambtenarenapparaat van het land grondig worden hervormd. De maatregelen vormen een voorwaarde om een nieuwe miljardensteun van 130 miljard euro te ontvangen van de EU en het IMF. Binnen de EU vinden verschillende politici dat er wellicht meer besparingen nodig zijn in Griekenland. AP

Griekse positivo’s zetten in recordtijd een bedrijf op, pagina 9