Grieks parlement stemt in met bezuinigingsplan

Het Griekse parlement heeft vanavond laat in Athene de bezuinigingsmaatregelen die het kabinet wil nemen goedgekeurd. Een meerderheid stemde voor het plan.

De hervormingen, die het land moet nemen van de EU en het IMF om in aanmerking te komen voor nieuwe noodhulp, behelzen een besparing van 3,3 miljard euro. Hierdoor zullen ontslagen volgen onder ambtenaren en zal flink gekort moeten worden op lonen en pensioenen.

In het akkoord dat Athene vorige week sloot met de EU is bepaald dat het minimumloon in Griekenland met 22 procent wordt verlaagd, dat jonge werknemers 32 procent van hun salaris in moeten leveren en dat er van de 800.000 ambtenaren er 150.000 zullen verdwijnen. Daarnaast worden de banken en pensioenfondsen 70 procent gekort op hun staatsobligaties, een bezuiniging die Athene honderd miljard moet opleveren.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble liet vorige week al direct na het bereiken van het Griekse akkoord weten twijfels te hebben of de deal wel ver genoeg gaat. Volgens Schäuble moet Griekenland mogelijk nog meer bezuinigingen doorvoeren om in aanmerking te komen van de 130 miljard euro aan noodsteun van de trojka – de ECB, de Europese Commissie en het IMF. Ook benadrukte hij dat het Griekse parlement het plan goed moest keuren.

Hevige rellen in Athene

In aanloop naar de stemming van vanavond raakten meer dan 100.000 betogers slaags met de politie. Burgers kwamen in opstand tegen het bezuinigingsplan van de overheid waarbij de politie bestookt werd met brandbommen, vuurwerk en stukken marmer die geslagen zijn uit de muren van hotels, banken en warenhuizen. Zeker zeven gebouwen gingen in vlammen op. De politie is met veel traangas opgetreden, zo meldde correspondent Marloes de Koning, correspondent voor NRC Handelsblad, eerder vanavond:

“Wat opvalt is dat er meer demonstranten actief zijn dan tijdens voorgaande acties in Athene. Tegelijkertijd zijn er relatief weinig spandoeken te zien, de meeste mensen verwachten ook wel dat een goedkeuring van de bezuinigingen niet meer te vermijden is. Het lijkt erop dat de betogers vooral willen laten zien dat ze zich mishandeld voelen door de regering, en zich tegen de bestuurders keren.”