Grieken bezuinigen verder, rellen in Athene

Het Griekse parlement heeft afgelopen nacht met een tweederde meerderheid ingestemd met een ingrijpend pakket bezuinigingen en met hervormingen die zware jaren voor de Griekse bevolking betekenen. De EU en het IMF hadden die als voorwaarden gesteld voor een nieuwe lening van 130 miljard euro. Terwijl het parlement debatteerde werd in de grote steden massaal gedemonstreerd en braken rellen uit.

Interim-premier Papademos had voorafgaand aan het debat de druk op parlementariërs om voor het pakket te stemmen, hoog opgevoerd. Volgens hem was het alternatief een ongecontroleerd faillissement van Griekenland, waarschuwde hij zaterdagavond in een televisietoespraak. „In vergelijking met de ramp die dan zou volgen, zijn de sociale kosten van dit pakket beperkt”, zei hij. Een ‘nee’ zou volgens Papademos vroeg of laat leiden tot vertrek uit de euro.

Voordat de 130 miljard euro in delen wordt overgeboekt, willen de EU en het IMF nog een geschreven belofte van de leiders van de grootste partijen dat ze zich ook na verkiezingen gebonden voelen aan het hervormings- en bezuinigingspakket. Die brieven komen er naar verwachting deze week nog.

In Athene gingen gisteravond uit protest tegen de nieuwe bezuinigingen tienduizenden mensen de straat op. In het centrum woedde urenlang een veldslag tussen de politie en gewelddadige anarchisten. De politie gebruikte op grote schaal traangas. Tientallen gebouwen, waaronder een monumentale bioscoop, werden in brand gestoken. De demonstranten hadden opvallend weinig spandoeken bij zich. Alsof alles al gezegd was.

Alleen al voor dit jaar moet Griekenland voor 3,3 miljard euro extra bezuinigingen doorvoeren. Volgens interim-premier Papademos moet het lukken de economie in de loop van 2013 uit de recessie te hebben.

43 parlementariërs van de twee grootste regeringspartijen, Pasok en Nieuwe Democratie, stemden gisteren tegen de maatregelen en daarmee tegen de partijlijn. Ze zijn per direct uit hun partijen gezet. Eind vorige week stapte de kleinste coalitiepartner, de nationalistische partij LAOS, al uit de regering.

De crisis is ook een kans: pagina 11