Gladbach voelt de last van vijf landstitels

Borussia Mönchengladbach verlangt naar een herhaling van de gouden jaren zeventig. De ploeg, met een trainer die Barcelona adoreert en een Nederlandse mandekker, staat derde in de Bundesliga.

Supporters van Mönchengladbach koesteren de gouden jaren zeventig, toen de club van onder anderen Günter Netzer, Berti Vogts en Rainer Bonhof vijf keer landskampioen werd.
Supporters van Mönchengladbach koesteren de gouden jaren zeventig, toen de club van onder anderen Günter Netzer, Berti Vogts en Rainer Bonhof vijf keer landskampioen werd. Foto Reuters

Günter Netzer, Berti Vogts, Jupp Heynckes, Rainer Bonhof, Uli Stieleke, Allan Simonsen. Eens waren ze Die Fohlen [de veulens] van trainer Hennes Weisweiler. Nu kijken ze vanaf zwart-witfoto’s naar het Borussia Park, waar een van de kampioensschalen de entree siert. Supporters kopen in de fanshop uren voor de aftrap boeken als Mythos Bökelberg, over het vermaarde stadion dat in 2004 werd verlaten.

Borussia Mönchengladbach koestert zijn gouden jaren zeventig, met vijf landstitels en twee UEFA Cups. Vraag het Johannes Bruchof, vaste bezoeker van de luidruchtige Nordkurve. Hij is geboren in 1977, het jaar van de laatste landstitel, maar kent de gloriebeelden als geen ander. Net als zijn twee vrienden, ook gestoken in spijkerjasjes met tientallen oude logo’s van de club.

„Het beste Borussia ooit heeft de aanval van toen, want met zulke spitsen hadden we helemaal geen verdedigers nodig”, zegt hij. „Maar ik kies voor de verdediging van nu, want zo langzamerhand komen we weer in de buurt van het niveau dat we in de jaren zeventig hadden.”

Borussia is na de bijna-degradatie van vorig seizoen een van de titelkandidaten in de Bundesliga. Eindelijk, zeggen de supporters, want de vijf landstitels zijn ergens ook een last. De club waande zich groter dan hij is en stelde zichzelf en zijn aanhang steeds weer teleur, in de nabijheid van topclubs Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen en Schalke 04, de tegenstander van deze zaterdag.

Trainer Lucien Favre, een jaar geleden aangesteld als opvolger van de ontslagen Michael Frontzeck, is de architect van de opmars. De Zwitser liep ooit twee weken stage bij het FC Barcelona van trainer Johan Cruijff en was diep onder de indruk van diens gedachtegoed. Nu probeert hij facetten van de geroemde speelstijl over te brengen bij Borussia.

Schalke-trainer Huub Stevens ziet in de vrieskou machteloos toe hoe de ene counter na de andere zijn verdediging uiteenrijt. Na een half uur is het 3-0. Het zijn snelle positiewisselingen, korte passes en overstapjes die aan Barcelona doen denken, maar dan zonder de behoefte van voortdurende controle op het veld. Want de verdedigers schromen niet de bal keer op keer rücksichtslos van de eigen speelhelft te schieten.

Het tweede doelpunt, van spits Mike Hanke, is een demonstratie van voetbal op de vierkante meter. Een-tweetje met Patrick Herrmann, nog één met Juan Arango en een beheerst schot met de binnenkant van de voet. Op de staantribune achter het doel vliegt het bier in het rond. Na rust hoeft Borussia niet meer en kan Schalke niet meer. De thuisclub neemt de derde plaats over van de gasten. Stevens beent snel weg.

Favre neemt de tijd voor zijn wedstrijdanalyse. De Zwitser is een man van details, ook op het trainingsveld. Hij leerde zijn voetballers hoe ze hun armen moeten houden bij een sprint, hoe de stand van de voeten de bedoelingen van de tegenstander verraadt en hoe ze op hun tenen wendbaarder zijn dan op hun hakken. Het zijn eenvoudige aanwijzingen, maar voor sommige Borussen was het nieuw. Buitenspeler Marco Reus is onder Favre een sensatie geworden.

Voor aanvoerder Filip Daems lijkt de nieuwe status van Borussia nog steeds wennen. „We hebben bijna dezelfde ploeg als vorig seizoen”, zegt de Belg. De promotiedegradatiewedstrijden tegen VfL Bochum staan hem nog helder voor de geest. „Die ontsnapping heeft ons veel zelfvertrouwen gegeven. Voor dit seizoen heeft Favre meer discipline in de ploeg gebracht en de organisatie in het veld helder gemaakt. Daardoor krijgen we minder tegendoelpunten en staan we in de stand bij ploegen met meer kwaliteiten.”

Daems wordt in de verdediging geflankeerd door Roel Brouwers. De Nederlander is in eigen land een onbekende, maar geniet in zijn vijfde seizoen bij Borussia een zekere cultstatus bij de aanhang, ook omdat hij vroegtijdig zijn contract heeft verlengd. Elke keer als de Limburger de bal voor de voeten van de Schalke-spitsen Klaas-Jan Huntelaar of de Spanjaard Raúl wegmaait, loeit de Nordkurve van vrolijkheid.

„Ik had niet verwacht tegen Schalke na een half uur met 3-0 voor te staan, zonder zelf veel kansen weg te geven”, zegt Brouwers. „Maar vooral thuis krijgen we weinig doelpunten tegen. Onze snelle jongens in de aanval doen de rest.”

De oud-speler van Roda JC heeft zich verbaasd over de grootsheid van Borussia. „De eerste keer dat ik hier kwam, moest ik echt in mijn ogen wrijven. Het is een warme, gezellige club, maar veel professioneler dan ik had gedacht. De mensen hier willen graag een herhaling van de jaren zeventig. Maar we moeten rustig aan doen, we weten waar we vandaan komen. Vijf jaar geleden speelden we nog in de tweede Bundesliga.”

Brouwers durft de kansen op een landstitel niet in te schatten. Hij hoopt op Europees voetbal, liefst in de Champions League. „Het zou prachtig zijn voor Borussia de oude tijden te laten herleven, maar ook voor mijzelf. Ik heb alleen met Roda in de Intertoto gespeeld tegen Sloban Liberec. Dat moet beter kunnen.”

Met Brouwers, die in het begin van de competitie zijn basisplaats even kwijt was, heeft Borussia met slechts twaalf tegendoelpunten de minst gepasseerde verdediging in een Europese topcompetitie. Hij hoopt stiekem wel eens op een uitnodiging voor het Nederlands elftal. „Ik zeg geen nee, mocht de bondscoach bellen”, glimlacht hij. „Maar het is niet aan mij te beslissen of ik een kans krijg. Ik kan alleen hopen dat ik voldoende opval bij Borussia.”

    • Michiel Dekker