Gistermiddag

Het was vanavond echt best wel een leuke les. We deden een balansoefening die ik nog nooit had gedaan, een paar series steigerungen en er waren zelfs een paar bochtjes die wel lekker liepen. Maar toen ik na afloop door de deur de hal van de kunstijsbaan in Zoetermeer naar buiten ging dacht ik toch nog even terug aan gisteren.

En onderweg naar de auto hoorde ik zelfs de disco van de aankomst op het havenrak nog even. Een plastic bekertje met gloeiendhete snert. Alleen het laatste stukje nog. En daarvoor ging het over het Monnikenmeer langs Overleek, door Ilpendam en Varkensland naar Watergang.

Kochten we een beker warme chocolademelk en een gevulde koek achter de Grote Kerk in Monickendam. Vlogen we voor de wind over de vaarten en vooral de meertjes waar een diepzwarte schaatssnelweg was geveegd. Over de dieën langs Ransdorp en Holysloot. Over de schilderachtigste slootjes tussen de huizen door in Zuiderwoude. Naar de brede vaart met de stempelpost en de nostalgische koek-en-zopie kraam, net als in het boek over Hansje Brinkers en De Zilveren Schaatsen dat ik als jongen las.
Kluunden we in een lange rij over stukken tapijt op het erf van een boer naar de volgende sloot waar we voorzichtig het ijs weer opstapten. Vanaf de parkeerplaats aan de rand van Broek in Waterland waar je de stempelkaarten kon kopen bij de ijsvereniging en waar een andere boer zijn weiland verhuurde als parkeerplaats. Gistermiddag nog.

Zodra ik de snelweg opdraaide spatten de eerste kleffe sneeuwvlokken precies als voorspeld op de voorruit uiteen. Het was een geweldige week.

    • Koen Smeets