Gezond is het niet, een halve liter vocht per dag

23-08-2011 JUDO: WK JUDO 2011: PARIJS blauw: Birgit Ente verliest van wit: Frederique Jossinet FRA Foto: Sander Chamid Foto: SCS/Sander Chamid

Naam: Birgit Ente

Leeftijd: 23 jaar

Sport: Judo, klasse tot 48 kilogram

Prestaties: Twee keer zilver en drie keer brons bij wereldbekerwedstrijden, drie Nederlandse titels

Deze zaterdag heb je sportkoepel NOC*NSF vormbehoud getoond met een zilveren medaille bij de wereldbekerwedstrijd in Boedapest. Wat scheid je van de Olympische Spelen?

„De beste veertien van de geschoonde ranglijst van de wereldjudobond plaatsen zich voor de Spelen. Ik sta nu veertiende en moet de komende weken zorgen dat ik dat blijf. Dat kan bij wereldbekerwedstrijden, maar ik denk dat het pas echt is beslist na de EK in april. Ik sta nu elk weekend ergens anders in Europa op de mat, zaterdag in Düsseldorf. Mede door een schouderblessure ben ik pas laat punten gaan verzamelen, maar ik geef mezelf tachtig procent kans de Spelen te halen.”

Wat voor lichamelijke gevolgen heeft het volle programma?

„Met normale trainingen erbij zou het niet erg zijn elk weekend volle bak te gaan. Maar mijn standaardgewicht is 53 kilo en dat kan ik met dit wedstrijdprogramma niet met vet terugbrengen, dus moet het met vochtverlies. Ik drink nu nog geen liter per dag en zit een dag voor de wedstrijd op een halve liter. Ook moet ik elke dag mijn zweetpak aantrekken en hardlopen op de cardioband. Het is hard werken, gezond is het niet, maar dat is niet anders. Ideaal zou zijn een dag voor de wedstrijd één kilo af te vallen in een warm bad. Dat hoop ik bij de Spelen te kunnen, in plaats van zo te moeten forceren. Nee, als ik eerlijk ben, heb ik nog geen volmaakt topsportlichaam.”

Cor van der Geest, technisch directeur van de judobond, zei na de WK in augustus dat je „een wijntje en een zakkie chips” moest laten staan en een topsportmentaliteit moest krijgen. Klopt dat?

„Ik ben het niet helemaal eens met zijn kritiek. Het kwam over alsof ik elke week in de kroeg sta en op een lolletje leef. Dat is absoluut niet zo. Ik heb niet eens puf voor uitgaan en wil al mijn energie gebruiken voor de Spelen. Mijn sociale leven staat op een nulpunt. Ik kan door het wedstrijdprogramma alleen niet zo perfectionistisch zijn als ik zou willen. Dat heb ik Cor ook verteld en hij heeft zijn mening al wat bijgesteld.”

Heb je wel eens gedacht aan een overstap naar de gewichtsklasse tot 52 kilogram?

„Dat is iets dat ik na de Spelen serieus zal overwegen. Mijn lichaam moet na Londen tot rust komen en een normale vochtbalans krijgen. Als ik dan standaard 51 kilo blijk te zijn, blijf ik op een verantwoorde manier in deze gewichtsklasse. Maar als het meer is, wil ik mezelf niet nog eens vier jaar kwellen.”

Zou een overstap ook veranderingen op de mat met zich meebrengen?

„Ja, voor deze klasse met kleine, vlugge judoka’s ben ik vrij lang. Het is moeilijk onder tegenstanders te komen voor een schouderworp. Daarbij moet ik nu voor sparringpartners vooral naar buitenlandse trainingskampen. In Nederland heb ik weinig tegenstand. De meisjes met wie ik spar, staan met gestrekte armen tegen de muur in plaats van dat ze echt wat proberen. Dan kunnen ze na afloop tegen hun trainer en ouders zeggen dat ze niet van Birgit hebben verloren. Daarom spar ik vooral met jongens tot zeventien jaar. Die durven tenminste te judoën.”

    • Michiel Dekker