Geen explosieven aangetroffen op Schiphol - vertrekhallen weer open

De vertrekhallen 1 en 2 van Schiphol zijn weer geopend na een bommelding eerder op de ochtend. Volgens de marechaussee is het “sein veilig” gegeven en zijn er geen explosieven aangetroffen, nadat eerder vanmiddag een verdachte man werd gearresteerd.

De verdachte man wordt na zijn arrestatie afgevoerd. Foto: still uit video AT5

De vertrekhallen 1 en 2 van Schiphol zijn weer geopend na een bommelding eerder op de ochtend. Volgens de marechaussee is het “sein veilig” gegeven en zijn er geen explosieven aangetroffen, nadat eerder vanmiddag een verdachte man werd gearresteerd.

Een woordvoerder van Schiphol meldt dat de vertrekhallen weer zijn vrijgegeven. Sommige vluchten kunnen als gevolg van de bommelding eerder op de dag nog vertraagd zijn. Hij raadt aan om de site van Schiphol en van de luchtvaartmaatschappijen in de gaten te blijven houden voor de meest actuele informatie.

Aanvullend onderzoek bij panoramadek

De marechaussee meldt tegenover nrc.nl dat alleen het panoramadek, waar de man werd aangehouden, nog afgesloten is wegens “aanvullend onderzoek”.

Rond 13.00 uur pakte een arrestatieteam van de marechaussee een verdachte man op die beweerde een bom bij zich te hebben. De man had zich opgesloten in een toilet. De vertrekhallen 1 en 2 werden hierna urenlang afgezet. Meerdere vluchten raakten hierdoor vertraagd of werden geannuleerd.

Bekijk een video van de arrestatie:

Volgens de marechaussee kon de man “na een snelle interventie” worden aangehouden. Daarbij zijn ook onderhandelaars ingezet. “Er zijn geen mensen in paniek geraakt en de actie is keurig verlopen”, zegt de woordvoerder. Hij zegt dat er “heel veel mensen en speurhonden” betrokken waren bij de actie om de verdachte te arresteren.

Identiteit verdachte onduidelijk

De identiteit en het motief van de verdachte zijn vooralsnog onduidelijk. Volgens de woordvoerder van de marechaussee had de verdachte geen documenten bij zich waaruit zijn identiteit viel vast te stellen.

Een NOS-video over de arrestatie:

    • David Haakman