Fatima’s fabuleuze lamsstoofpot

‘Laat maar, ik doe het voor jou”, zei Fatima, en voor ik met mijn ogen kon knipperen was de ui gesnipperd. „Wacht even, doe dat nog eens”, zei ik en klikte op het video-icoontje van mijniPhone. In razend tempo snipperde Fatima een tweede ui. Met een klein schilmesje kerfde ze kriskras tientallen verticale sneetjes in de witte bol, om het even later met een simpele horizontale snede ragfijne uiensnippers te laten sneeuwen boven mijn braadpan. „Wauw”, zei ik, „mag ik dit filmpje op Facebook zetten?” Fatima glimlachte alleen maar en zei: „In Marokko doen we dat altijd zo.”

Ja, ongetwijfeld snippert iedereen in Marokko op die manier uien. Het is een typische huisvrouwentruc: niks grote koksmessen of snijplanken, gewoon uit de losse pols even een klusje klaren. Toch vind ik het razend knap, want ik kan het niet. En uit de reacties van mijn Facebookvrienden op het uiensnipperfilmpje op te maken, ben ik niet de enige.

Fatima is al meer dan tien jaar onze trouwe poetsfee. Ik wil haar voor geen goud kwijt. Maar als er een televisieproducent zou aankloppen die van Fatima de nieuwe Nigella Lawson wil maken, zou ik zeggen: „Go girl!” Dit is haar lamstajine met saffraan en hij is verrukkelijk. Je kunt er ook nog aardappelen aan toevoegen, die dan het laatste half uur moeten meekoken.

Schenk een royale plens olie in een zware braadpan of een tajine. Voeg de uien toe en verkruimel het bouillonblokje erboven. Zet op middelhoog vuur en laat de uien 5 tot 8 minuten fruiten tot ze goudblond zijn. Doe de knoflooktenen in een vijzel, voeg een snufje zout toe en wrijf tot een fijne pasta. Schenk er een half glas water op en roer even los. Voeg de saffraandraadjes, de geelwortel, gember en peper toe en roer nog een keer om. Schenk dit saffraanmengsel over in een diep bord en wentel het vlees erdoor. Voeg het vlees toe aan de uien in de pan. Schep om en schenk er zoveel water bij dat het vlees net onder staat. Bind de takjes koriander tot een bosje en leg dit in de pan tussen het vlees. Breng alles aan de kook, draai het vuur vervolgens laag en laat 1,5 – 2 uur stoven, tot het vlees door en door gaar is. Check tussendoor regelmatig of de tajine niet te droog wordt. Voeg zo nodig een scheut water toe en schep het vlees telkens even om. Vis de koriander eruit en proef of er nog zout bij moet. Serveer met plat brood.

Thuiskok heeft vijf auteurs: Janneke Vreugdenhil (ma), Menno Steketee (di), Roos Ouwehand (woe), Joël Broekaert (do) en Joep Habets (vrij). En in de bijlage Lux schrijft Marjoleine de Vos elke zaterdag een rubriek over eten.

Uw reacties zijn welkom op nrc.nl/thuiskok

    • Janneke Vreugdenhil