Espresso met Kim Jong-un

Afgelopen vrijdag ging het gerucht dat de nieuwe Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un vermoord zou zijn razendsnel de sociale netwerken over. Het viel als eerste te lezen op het Chinese netwerk Weibo en werd al snel overgenomen op Twitter. ‘Er klopt helemaal niets van,’ zegt de Noord-Koreaanse leider.

Foto: Reuters

Dood

Afgelopen vrijdag ging het gerucht dat de nieuwe Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un vermoord zou zijn razendsnel de sociale netwerken over. Het viel als eerste te lezen op het Chinese netwerk Weibo en werd al snel overgenomen op Twitter. ‘Er klopt helemaal niets van,’ zegt de Noord-Koreaanse leider. ‘Want ik ben net als mijn grootvader onsterfelijk.’ Er is dus niet om 2.45 uur lokale tijd door onbekende mensen ingebroken? ‘Toen was ik aan het bellen met mijn vader,’ zegt Jong-un. Is die niet dood? ‘Niks daarvan,’ zegt de Noord-Koreaanse leider. ‘Volgens de mythe treedt hij elke vrijdag op in een karaokebar in Pyongyang.’ Wiens werk brengt hij ten gehore? ‘Rod Stewart,’ antwoordt Jong-un, ‘maar als Whitney Houston verovert hij ieders hart.’ Haalt zijn vader de hoge noot aan het einde van I will always love you? ‘Hij haalt de lage noot aan het begin al niet,’ vertelt Jong-un. ‘Maar daar durft nooit iemand iets over te zeggen.’

Volgens de eerste analyses van de Amerikaanse inlichtingendiensten is het gerucht van de dood van Kim Jong-un bewust verspreid om de Zuid-Koreaanse economie schade te berokkenen. ‘Amerikanen kunnen niet analyseren,’ zegt de nieuwe Noord-Koreaanse leider. ‘Whitney Houston is de enige die profiteert.’ Maar is die niet ook dood? ‘Niks daarvan,’ zegt Jong-un. ‘Volgens de mythe treedt ze vanavond voor mij op in het Kumususan Paleis der Herinnering.’

    • Ernest van der Kwast