Dolende liefde in westernsferen

Deze week actrice Jolanda van den Berg (30)

De boot en het meisje van Jonathan van het Reve. Regie: Frank Lammers. Gezien: 10/2, M-lab, Amsterdam. Inl. m-lab.nl.

Een vierkoppige band, een bank en een kampvuur en een wit doek. Als de musical De boot en het meisje begint, zit het publiek samen met hoofdpersoon Iwan (Sander van Amsterdam) op de bank tv te kijken. Hij en wij zien een Amerikaanse western, inclusief vier cowboys die fungeren als Grieks commentaarkoor en het publiek meenemen op reis.

De boot en het meisje, naar de roman van Jonathan van het Reve, gaat over Iwan en diens beste vriendin Rosa (Nathalie van Gent). Iwan koopt een boot en wil die van Lauwersoog naar Amsterdam varen, hopend dat Rosa hem vergezelt. De reis gaat veelbelovend van start, met snelle dialogen en sterke koorzang. Zo is er een mooi gezongen monoloog van huisbaas Philip, sterk gespeeld door Vincent Croiset. Ook de enscenering spreekt tot de verbeelding. Personages worden neergezet als stereotypen uit westerns – een slimme theatrale vondst van regisseur Frank Lammers, die het dunne verhaal zo wat verder aankleedt.

Het verhaal gaat in wezen over eenzaamheid, over de dolende mens. Muzikaal wordt gelaveerd langs diverse muzikale stijlen, theatraal volgen korte scènes en changementen elkaar in hoog tempo op. Al met al is het soms wat veel, wat snel. Met een scène of liedje minder was de voorstelling ook prima overeind gebleven, en dan was er meer aandacht overgebleven voor het verhaal over vriendschap, liefde en het schemergebied daartussen.

Zijn Iwan en Rosa meer dan vrienden? Is het mogelijk dat man en vrouw beste vrienden zijn? Daarop wordt geen antwoord gegeven. Maar Lammers is er wel in geslaagd met een sterke groep acteurs het ‘Wilde Westen’ opnieuw uit te vinden.

Van den Berg speelt zelf vanaf 21/3 in ‘Who ’s afraid of Woody Allen’.