Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Man aangehouden na bommelding Schiphol

De verdachte wordt weggevoerd door een arrestatieteam van de marechaussee. Foto: still uit AT5-video

Een deel van luchthaven Schiphol is vanochtend ontruimd wegens een bommelding. Vertrekhallen 1 en 2 werden afgezet. Rond 13.00 uur is een verdachte gearresteerd, meldt een woordvoerder van de marechaussee tegenover nrc.nl.

Update 13.10 uur: Een woordvoerder van de marechaussee meldt dat een verdachte is aangehouden door een arrestatie-eenheid “in het gebied van vertrekhal 1 en 2″. Hij kon op dit moment niks zeggen over de identiteit van de man en of er een bom is gevonden. De man zou zich hebben overgegeven na onderhandelingen.

De verdachte had zich volgens radiozender De Telegraaf verschanst in de toiletten bij het Panoramaterras. Hij zou geroepen hebben dat hij een bom bij zich had.

Update 15.22 uur: de vertrekhallen 1 en en 2 gaan weer open.

Bekijk een video van de arrestatie:

Een NOS-video over de arrestatie:

Eerder vandaag schreven wij:

Over de aard van de melding, die rond 11.00 uur kwam, kan de marechaussee niks zeggen. Een onderzoek is volgens de woordvoerder nog gaande. Wel was de melding “serieus genoeg” om hal 1 en 2 af te zetten.

De Veiligheidsregio Kennemerland bevestigt tegenover BNR dat het gaat om een verwarde man op een wc die beweert dat hij een bom bij zich heeft. De man zou volgens de radiozender een discussie hebben gehad over het afrekenen van een product bij een winkel, en toen het toilet opgevlucht zijn. Vervolgens zou hij geroepen hebben dat hij een bom bij zich heeft. Deze informatie is echter nog niet bevestigd.

Een woordvoerder van Veiligheidsregio Kennemerland wil tegenover nrc.nl geen mededelingen doen en verwijst door naar de marechaussee.

Bij de luchthaven zijn veel veiligheidsdiensten aanwezig. Foto twitter.com/DennisBeverlooBij de luchthaven zijn veel veiligheidsdiensten aanwezig. Foto twitter.com/DennisBeverloo

AT5 heeft een livestream over de ontruiming.

De Koninklijke Landmacht meldde op Twitter:

Twitter avatar landmacht KoninklijkeLandmacht #EOD onderweg naar #Schiphol vanwege een bommelding.

Update 12.58 uur: NOS-redacteur Mark Visser schrijft:

Twitter avatar MarkVisser Mark Visser De marrechaussee zegt dat er met de man wordt onderhandeld. #Schiphol #bommelding #NOS

De marechaussee wil dit tegenover nrc.nl niet bevestigen. Wel meldt hij dat de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) en een arrestatie-eenheid van de marechaussee ter plaatse is.

De website van Schiphol vermeldt inmiddels ook de bommelding.

Vertrekhal 1 en hal 2 zijn afgesloten. Foto twitter.com/SebastienLintzVertrekhal 1 en hal 2 zijn afgesloten. Foto twitter.com/SebastienLintz

Op Twitter meldt @112randstad, een Twitter-account die de belangrijkste 112-meldingen uit de Randstad verzamelt:

Twitter avatar 112Randstad 112Randstad [11.21] Momenteel worden Hal 1, Hal 2 en het Panoramadek op Schiphol ontruimd ivm een bommelding. Er houdt een verdachte man met een >>
Twitter avatar 112Randstad 112Randstad >> koffertje met draden zich op in het Panorama-restaurant (mogelijk op de WC). Meer info volgt. << 2/2 Tags: #Schiphol #Bommelding

Deze berichten zijn echter nog niet bevestigd.

Bij het afgezette gebied is volop politie aanwezig. Buiten staan ambulances en brandweerwagens paraat.

De ontruiming kan volgens een woordvoerder van Schiphol leiden tot vertragingen of annuleringen van vluchten. Geadviseerd wordt om informatie over de vertrektijden op de site van Schiphol of de sites van luchtvaartmaatschappijen in de gaten te houden. De ontruiming heeft nog geen gevolgen voor het treinverkeer.

De bommelding op Schiphol krijgt ook in het buitenland aandacht. Zo schrijven persbureaus AP, AFP en Reuters en de BBC over de melding.

Een stoet medewerkers van de KLM trekt langs na de ontruiming van Bemanningscentrum. Foto twitter.com/DennisBeverlooEen stoet medewerkers van de KLM trekt langs na de ontruiming van Bemanningscentrum. Foto twitter.com/DennisBeverloo

(Later volgt meer)