De vrolijke Pool

Het PVV-meldpunt voor Midden- en Oost-Europeanen irriteert velen. Gevolg: tegensites, zowel satirisch als serieus.

Gemert, optreden van rapper Mr Polska in de discotheek Time Out. Na afloop willen veel fans met Polska op de foto.muhl.FOTO Bart Mühl 26-011-2011 Bart Mühl/Hollandse Hoogte

Nu is het genoeg geweest. Dat dacht de Nederlands-Poolse rapper Mr. Polska toen hij hoorde over het Meldpunt Midden- en Oost-Europeanen. Op de vorige week woensdag door de PVV geopende site meldpuntmiddenenoosteuropeanen.nl kunnen mensen „overlast, vervuiling en verdringing op de arbeidsmarkt” door „Midden- en Oost-Europeanen” melden. Als Nederlander en Pool ergert Mr. Polska – artiestennaam van Dominik Wloddzimierz Groot – zich al langer aan de negatieve berichtgeving over zijn landgenoten. Het werd tijd voor een tegengeluid. „Maar wel met een knipoog”.

Dus richtte hij afgelopen donderdag het Meldpunt Waardevolle Gezelligheid op. Want „Mr.Polska vindt dat de komst van Midden- en Oost-Europeanen vooral heel waardevol is, maar ook erg gezellig”, staat te lezen op de site. „Iets waar veel te weinig aandacht voor is, terwijl er voldoende positieve, waardevolle en gezellige verhalen te vertellen zijn!” Hij wil de beste verhalen binnenkort op zijn site plaatsen.

Gisteren zijn er volgens de manager van Mr. Polska al tussen de 800 en 1.000 verhalen over gezellige Oostblokkers naar de site gestuurd. Zelf vindt de rapper Poolse immigranten een verrijking voor de Nederlandse cultuur. „Polen zijn harde werkers, ze zeuren niet, je kan altijd op ze rekenen en ze staan altijd voor hun vrienden en omgeving klaar.” Inderdaad, geeft hij toe, immigranten uit het voormalige Oostblok geven weleens overlast, „maar dat doen autochtonen toch ook? Waarom wordt niet elke dronken Nederlandse automobilist breed uitgemeten in de pers?”

Mr. Polska is niet de enige die met een tegenactie kwam. Lezers van nrc.next stuurden spontaan positieve verhalen over Oost-Europese immigranten. We plaatsen er één hiernaast samen met enkele verhalen die op de site van de rapper binnenkwamen.

Op internet wemelt het intussen van de parodieën en protesten tegen de PVV-site. Er zijn de Facebookpagina’s Positief Meldpunt Oost- en Midden-Europeanen en Meldpunt PPV Overlast. Verhalen over aardige Europeanen in het algemeen kunnen naar meldpuntaardigeeuropeanen.nl. Heeft u klachten over Nederlanders? Surf naar meldpuntnederlanders.nl.

Het woensdag geopende Meldpunt Limburgers is alweer opgeheven. „Ondanks deze goede bedoelingen heeft een aantal mensen deze site helaas toch als kwetsend ervaren”, aldus de sitebeheerder. Last van Belgen, oftewel ‘B-landers’? Ga dan naar meldpuntbelgen.nl. Volgens de site leidt de „massale arbeidsimmigratie” van Belgen tot veel problemen: „overlast, vervuiling door zwerfvuil (frietzakjes), verdringing op de arbeidsmarkt en integratie- en huisvestingsproblemen.” De satirische site De Speld schrijft over het Meldpunt Middenbeemsterhorken. „Inwoners van Westbeemster kunnen nu direct de telefoon grijpen wanneer iemand uit het buurdorp een plantenbak omverwerpt, geuroverlast veroorzaak of zijn hondenpoep niet opruimt.”

Serieuzer protest komt van de website Hard//Hoofd. Redacteur Jeroen van Rooij schrijft over het PVV-meldpunt: „Moet ik uitleggen dat dit in elk geval stigmatiserend is en sterk neigt naar (eventueel ‘alledaags’ of ‘cultureel’) racisme?” Hij ontdekte dat je op de PVV-site ook kunt melden dat je géén overlast hebt. „Dus ga er als de sodemieter heen, vink overal ‘nee’ aan”, tipt Van Rooij. Zijn artikel kreeg bijna 1.000 likes op Facebook. Van Rooij hoopt dat zijn lezers op deze manier de data op het meldpunt onbruikbaar maken. Des te verbaasder was hij toen de PVV een dag na de lancering doodleuk meldde 14.000 klachten te hebben ontvangen. „Er moeten honderden, misschien wel duizenden valse klachten zijn binnengekomen”, zegt Van Rooij. „Maar daar hoor je de PVV niet over. Het is om cynisch van te worden.”

    • Reinier Kist