De vooruitblik

Roger Federer of Switzerland checks his racket during his match against his compatriot Stanislas Wawrinka at the French Open tennis tournament at the Roland Garros stadium in Paris May 29, 2011. REUTERS/Vincent Kessler (FRANCE - Tags: SPORT TENNIS) REUTERS

Vandaag begint het ABN Amro-tennistoernooi in het Rotterdamse sportpaleis Ahoy. Kunnen we spektakel verwachten?

Ja. Voor het eerst in jaren hebben de grote namen niet afgezegd, tot opluchting van toernooidirecteur Richard Krajicek. Vorig jaar beleefde Krajicek een klein drama toen de huidige nummer één van de wereld, Novak Djokovic, zich kort voor het toernooi terugtrok met een schouderblessure. En de Schotse topper Andy Murray werd al in de eerste ronde uitgeschakeld. Publiekstrekkers dit jaar zijn de Zwitserse balkunstenaar Roger Federer, de Tsjechische nummer zeven van de wereld Tomas Berdych, de Argentijnse hardhitter Juan Martin del Potro en de charismatische Cyprioot Marcos Baghdatis.

Wordt dit de week van Federer?

De Zwitser was voor het laatst in Rotterdam in 2005, toen hij het toernooi won. Momenteel zit hij in een kleine vormcrisis. Vrijdag verloor Federer in de Davis Cup-ontmoeting tegen Amerika verrassend in vier sets van John Isner, en een dag later wist hij in de dubbel (samen met Stanislas Wawrinka) ook niet te winnen. Krajicek heeft al zijn geld op Federer gezet. Het startgeld van de recordkampioen (zestien grandslamoverwinningen) is „een aanslag op het budget”, zei de toernooidirecteur. Voor Krajicek is het te hopen dat Federer lang in het toernooi blijft, zodat het evenement niet snel doodbloedt. Woensdagavond speelt de als eerste geplaatste Federer in de eerste ronde tegen de Fransman Nicolas Mahut.

En de Nederlanders?

Alleen van Robin Haase, de beste Nederlander van dit moment, valt een stunt te verwachten. In de eerste ronde speelt hij tegen de ervaren Rus Nikolaj Davydenko. De andere Nederlanders (Igor Sijsling, Thiemo de Bakker en Jesse Huta Galung) moeten een paar superdagen hebben willen ze ver komen.