Davis-Cupteam tegen Roemenië

Het Nederlands tennisteam heeft dit weekend in Den Bosch de Davis Cup-wedstrijd tegen Finland met 5-0 gewonnen. Nederland speelt nu begin april in Amsterdam tegen Roemenië. De inzet van die wedstrijd is een ticket voor de play-offs om een plaats in de wereldgroep. Als Nederland wint, keert het voor het eerst sinds 2009 terug op het hoogste podium voor landenteams.

Een door ziekte en blessure verzwakte Finse ploeg bood nauwelijks weerstand tegen het team van non-playing-captain Jan Siemerink. De enige Fin in de top-100, Jarkko Nieminen, kon wegens een polsblessure geen enkelpartijen spelen.

Robin Haase en de Curaçaose dubbelspecialist Jean-Julien Rojer, die voor het eerst voor Nederland uitkwam, hadden zaterdag weinig moeite met Jarkko Nieminen en Harri Heliövaara: 6-2, 7-6 en 6-2. Ze besliste Nederland het duel al op de tweede dag. Vrijdag won Haase van Juho Paukku, Thiemo de Bakker versloeg Timo Nieminen (geen familie).

Jesse Huta Galung en De Bakker konden zich gisteren ontspannen klaarstomen voor het ABN Amro-toernooi in Rotterdam, dat vandaag is begonnen. Huta Galung won van Heliövaara: 6-2 en 6-4. De Bakker versloeg Paukku: 3-6, 6-3 en 6-2.

Thiemo de Bakker maakte bekend met zijn trainer Ivica Ancic te hebben gebroken. Door zijn lage ATP-ranking en de daaraan gerelateerde inkomsten is het volgens hem nu niet mogelijk aan de financiële eisen te voldoen van de Kroatische trainer, broer van oud-prof Mario Ancic.

Het is voor De Bakker zijn derde trainer in twee jaar. Vorig jaar verliet hij na een half jaar Huib Troost. Daarvoor versleet hij John van Lottum en Raemon Sluiter. Hij laat zich nu in het bondscentrum laten bijstaan door onder anderen Jan Siemerink.