CDA wil dat Rutte afstand neemt van meldpunt PVV - ‘druk op Rutte neemt toe’

Screenshot van de website 'Meldpunt Midden en Oost-Europeanen'.

Het CDA vindt dat premier Mark Rutte “publiekelijk” moet benadrukken dat Oost-Europese arbeiders een bijdrage leveren aan de Nederlandse economie. Hiermee kan hij het beeld dat de PVV met haar nieuwe online meldpunt geeft corrigeren.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum zei vanmiddag dat hij vindt dat Rutte afstand moet nemen van de PVV in deze kwestie. In de Kamer meldde de premier in een reactie vandaag dat hij nog altijd geen oordeel wil geven over het nieuwe meldpunt, waarop mensen terecht kunnen met klachten over Midden- en Oost-Europeanen. Rutte verwacht niet dat deze stap van de gedoogpartner tot internationale schade leidt.

“Als mensen zich gediscrimineerd voelen, moeten ze maar stappen ondernemen.”

Website wordt fel veroordeeld

De nieuwe website is sinds de lancering door diverse partijen veroordeeld. De Poolse ambassade noemde het meldpunt discriminerend en GroenLinks sprak vorige week van “stemmingmakerij”. Ook binnen de EU is afkeurend gereageerd. De Europese Commissie noemde het vrijdag een “oproep tot intolerantie”.

Mark Beunderman schreef vandaag in NRC Handelsblad dat de premier in een lastig parket verkeert door de onrust die de website veroorzaakt:

“Door de ophef over het meldpunt van de PVV tegen Midden-en Oost-Europeanen staat premier Mark Rutte (VVD) onder toenemende druk: als hij scherper afstand neemt van de PVV-website koerst hij af op een botsing met de gedoogpartner. Maar als hij zich op de vlakte houdt, riskeert hij machtsverlies in de Europese Unie.”

Optreden tegen ‘massale arbeidsimmigratie’

De PVV opende vorige week het nieuwe meldpunt. Iedereen met klachten over overlast, vervuiling en verdringing op de arbeidsmarkt kan er terecht, liet de partij weten. De ‘massale arbeidsimmigratie’ leidt volgens de PVV tot veel problemen. Het meldpunt zou een beeld moeten geven van de omvang van de overlast en de verdringing. “Want dan pas kun je daadwerkelijk naar goede oplossingen zoeken om deze knelpunten op te lossen”, meldde PVV-Kamerlid Ino van den Besselaar.

Lees in de digitale editie van NRC Handelsblad het volledige artikel ‘Druk Oost-Europa over PVV-meldpunt dilemma voor Rutte’

    • Annemarie Coevert