Bomaanslag op Israëlische diplomaat in India - Israël beschuldigt Iran

De uitgebrande auto bij de Israëlische ambassade in de Indiase hoofdstad New Delhi. Foto AP / Mustafa Quraishi

In de Indiase hoofdstad New Delhi is bij de Israëlische ambassade een bomaanslag gepleegd op de auto van een Israëlische diplomaat, meldt persbureau AP. Er zijn twee gewonden. In Georgië is een gelijksoortige aanslag verijdeld.

Indiase regeringsfunctionarissen melden aan persbureau AP dat de chauffeur van de auto en de echtgenote van een Israëlische diplomaat bij de aanslag gewond zijn geraakt.

Een woordvoerder van de ambassade meldde eerder tegenover persbureau AP dat de explosie plaats vond in de namiddag en dichtbij de ambassade. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken wil volgens AP niet ingaan op wie er gewond is geraakt en wat de aard van de verwondingen zijn, omdat het een veiligheidszaak betreft. Een woordvoerder van het ministerie bevestigde dat een onderzoek in gang is gesteld en dat de samenwerking met lokale veiligheidsdiensten “uitstekend” verloopt.

Volgens de Indiase politie staat er alleen buiten de ambassade een auto op straat in brand. De politie in Delhi heeft aan de BBC gemeld dat ze “een incident” aan het onderzoeken zijn maar ze konden niet bevestigen of het om een aanslag ging.

Een journalist in India meldt op Twitter:

Twitter avatar jojiphilip Joji Philip Thomas So now it is confirmed - an israeli diplomat’s car was bombed - I saw it right in front of me http://t.co/FVxlMSbG

Bekijk hier beelden van de uitgebrande auto:

‘Meerdere bomaanslagen gericht tegen Israëlische ambassades’

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt tegenover persbureau AP dat de bomaanslagen niet alleen gericht zijn tegen de ambassade in Israël maar ook tegen die in Georgië. Een tweede mogelijke autobom in de Georgische hoofdstad Tbilisi zou zijn ontmanteld en daarmee een aanslag verijdeld.

Een woordvoerder van het Georgische ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat de chauffeur zag dat een pakketje onder zijn auto bevestigd was. Daarop belde hij de politie, die een granaat in het pakketje vond en deze ontmantelde. De auto stond op een parkeerplaats op ongeveer 200 meter van de ambassade, waar de chauffeur de auto gisteravond had geparkeerd. De Israëlische ambassade in Tbilisi wilde niet reageren.

Aanslagen nog niet opgeeïst

Het is nog onbekend wie er achter de aanslagen zit, maar de Iraanse regering en de Libanese militante beweging Hezbollah staan hoog op het verdenkingslijstje. Beide zijn al langer in conflict met Israël.

Update 14:41u: Israëlische premier beschuldigt Iran

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu beschuldigt Iran nu van de autobomaanslagen in India en Georgië. Dat zou hij tijdens een bijeenkomst van zijn Likud Partij gezegd hebben. Volgens Netanyahu heeft Israël ook andere aanslagen in de afgelopen maanden in Azerbajdzjan en Thailand weten te verijdelen. Bronnen citeren Netanyahu’s woorden aan persbureau AP: “In al die gevallen zaten Iran en Hezbollah achter deze aanslagen.”

Hezbollah ‘herdacht’ recent de aanslag en moord op één van hun leiders, Imad Mughniyeh, die in 2008 werd gedood met een bomaanslag. Die bomaanslag werd toen toegeschreven aan Israël. Daar komt bij dat Iran Israël verdenkt van een serie moordaanslagen op regeringsfunctionarissen en wetenschappers die in Iran bezig zijn met het controversiële nucleaire programma. Vorige maand nog kwam de Iraanse wetenschapper Mostafa Ahmadi Roshan om het leven toen een bom in zijn auto ontplofte. Het was de vijfde wetenschapper die de afgelopen twee jaar werd vermoord.

    • Judith Laanen