Betalen met Mandela

This picture taken on February 11, 2012 shows the new banknote series of South Africa during the announcement of a new line of bank notes in Pretoria. The new bank notes bear the former president's image Nelson Mandela circa 1990, the year he was freed from prison in a moment that came to symbolise the fall of apartheid and the rise of a new, democratic South Africa. They replace a design featuring the "big five" safari animals -- Cape buffalo, elephant, leopard, lion and rhino -- introduced in 1992, two years before Mandela was elected the country's first black president. AFP PHOTO / STEPHANE DE SAKUTIN
This picture taken on February 11, 2012 shows the new banknote series of South Africa during the announcement of a new line of bank notes in Pretoria. The new bank notes bear the former president's image Nelson Mandela circa 1990, the year he was freed from prison in a moment that came to symbolise the fall of apartheid and the rise of a new, democratic South Africa. They replace a design featuring the "big five" safari animals -- Cape buffalo, elephant, leopard, lion and rhino -- introduced in 1992, two years before Mandela was elected the country's first black president. AFP PHOTO / STEPHANE DE SAKUTIN AFP

Binnenkort zal zijn hoofd op alle Zuid-Afrikaanse bankbiljetten prijken. Met „een aankondiging van nationaal belang” kreeg Nelson Mandela, de oud-president van Zuid-Afrika en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, afgelopen zaterdag dit cadeau ter ere van de tweeëntwintigste verjaardag van zijn vrijlating. Op 11 februari 1990 verliet hij de gevangenis, na 27 jaar te hebben vastgezeten wegens zijn strijd tegen het apartheidsregime.

Mandela’s hoofd zal verschijnen op de briefjes van 10 tot 200 rand. De biljetten zullen tegen het einde van 2012 in omloop komen. Mandela vervangt de ‘big five’ die nu op de biljetten staan: luipaard, buffel, leeuw, olifant en neushoorn.

Het onderwerp van de bijeenkomst van Zuid-Afrikaanse hoogwaardigheidsbekleders bij de Centrale Bank was tot op het laatste moment geheim. Journalisten speculeerden dat er aan de lage rente van de centrale bank zou worden getornd. Maar de huidige Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma wilde op de bijeenkomst zijn „grote dankbaarheid” aan Mandela tonen.

Overigens is niet iedereen blij met de keuze voor het voormalig staatshoofd op de bankbiljetten. Mandela is een levende politicus die voor een van de politieke partijen in Zuid-Afrika staat: het ANC. Voor Tim Cohen van het Zuid-Afrikaanse dagblad Business Day is het beleid dat te veel bij „een bananenrepubliek” past.

    • Rianne Kouwenaar