Barça-stijl, maar dan op z'n Duits

Trainer Favre probeert facetten van de speelstijl van Barcelona over te brengen bij Borussia.

Borussia Moenchengladbach supporters light flares before their German Bundesliga first division soccer match in Augsburg December 10, 2011. REUTERS/Michael Dalder (GERMANY - Tags: SPORT SOCCER) DFL LIMITS USE OF IMAGES ON THE INTERNET TO 15 PICTURES DURING THE MATCH AND, PROHIBITS MOBILE (MMS) USE DURING AND UP TO 2 HOURS POST MATCH. FOR MORE INFORMATION CONTACT DFL REUTERS

Mönchengladbach. Günter Netzer, Berti Vogts, Jupp Heynckes, Rainer Bonhoff, Uli Stieleke, Allan Simonsen. Eens waren ze Die Fohlen [de veulens] van trainer Hennes Weisweiler. Nu kijken ze vanaf zwart-witfoto’s naar het Borussia Park, waar een van de kampioensschalen de entree siert. Supporters kopen in de fanshop uren voor de aftrap boeken als Mythos Bökelberg, over het vermaarde stadion dat in 2004 werd verlaten.

Borussia Mönchengladbach koestert zijn gouden jaren zeventig, met vijf landstitels en twee UEFA Cups. Vraag het Johannes Bruchof, vaste bezoeker van de luidruchtige Nordkurve. Hij is geboren in 1977, het jaar van de laatste landstitel, maar kent de gloriebeelden als geen ander. Net als zijn twee vrienden, ook gestoken in spijkerjasjes met tientallen oude logo’s van de club.

„Het beste Borussia ooit heeft de aanval van toen, want met zulke spitsen hadden we helemaal geen verdedigers nodig”, zegt hij. „Maar ik kies voor de verdediging van nu, want zo langzamerhand komen we weer in de buurt van het niveau dat we in de jaren zeventig hadden.”

Borussia is na de bijna-degradatie van vorig seizoen een van de titelkandidaten in de Bundesliga. Eindelijk, zeggen de supporters, want de vijf landstitels zijn ergens ook een last. De club waande zich groter dan hij is en stelde zichzelf en zijn aanhang steeds weer teleur, in de nabijheid van topclubs Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen en Schalke 04, de tegenstander van deze zaterdag.

Trainer Lucien Favre, een jaar geleden aangesteld als opvolger van de ontslagen Michael Frontzeck, is de architect van de opmars. De Zwitser liep ooit twee weken stage bij het FC Barcelona van trainer Johan Cruijff en was diep onder de indruk van diens gedachtegoed. Nu probeert hij facetten van de geroemde speelstijl over te brengen bij Borussia.

Schalke-trainer Huub Stevens ziet in de vrieskou machteloos toe hoe de ene counter na de andere zijn verdediging uiteenrijt. Na een halfuur is het 3-0. Het zijn snelle positiewisselingen, korte passes en overstapjes die aan Barcelona doen denken, maar dan zonder de behoefte van voortdurende controle op het veld. Want de verdedigers schromen niet de bal keer op keer rücksichtslos van de eigen speelhelft te schieten.

Het tweede doelpunt, van spits Mike Hanke, is een demonstratie van voetbal op de vierkante meter. Een-tweetje met Patrick Herrmann, nog één met Juan Arango en een beheerst schot met de binnenkant van de voet. Op de staantribune achter het doel vliegt het bier in het rond. Na rust hoeft Borussia niet meer en kan Schalke niet meer. De thuisclub neemt de derde plaats over van de gasten. Stevens beent snel de catacomben in.

Favre neemt de tijd voor zijn wedstrijdanalyse. De Zwitser is een man van details, ook op het trainingsveld. Hij leerde zijn voetballers hoe ze hun armen moeten houden bij een sprint, hoe de stand van de voeten de bedoelingen van de tegenstander verraadt en hoe ze op hun tenen wendbaarder zijn dan op hun hakken. Het zijn eenvoudige aanwijzingen, maar voor sommige Borussen was het nieuw.

Voor aanvoerder Filip Daems lijkt de nieuwe status van Borussia nog steeds wennen. „We hebben bijna dezelfde ploeg als vorig seizoen”, zegt de Belg. De promotie/degradatiewedstrijden tegen VfL Bochum staan hem nog helder voor de geest. „Die ontsnapping heeft ons veel zelfvertrouwen gegeven. Voor dit seizoen heeft Favre meer discipline in de ploeg gebracht en de organisatie in het veld helder gemaakt. Daardoor krijgen we minder tegendoelpunten en staan we in de stand bij ploegen met meer kwaliteiten.”

Daems wordt in de verdediging geflankeerd door Roel Brouwers. De Nederlander is in eigen land een onbekende, maar geniet in zijn vijfde seizoen bij Borussia een zekere cultstatus bij de aanhang, ook omdat hij vroegtijdig zijn contract heeft verlengd. Elke keer als de Limburger de bal voor de voeten van Klaas-Jan Huntelaar of de Spanjaard Raúl wegmaait, loeit de Nordkurve van vrolijkheid.

„Ik had niet verwacht tegen Schalke na 25 minuten met 3-0 voor te staan, zonder zelf veel kansen weg te geven”, zegt Brouwers. „Maar vooral thuis krijgen we weinig tegen. Onze snelle jongens in de aanval doen de rest.”

De oud-speler van Roda JC heeft zich verbaasd over de grootsheid van Borussia. „De eerste keer dat ik hier kwam, moest ik echt in mijn ogen wrijven. Het is een warme, gezellige club, en veel professioneler dan ik had gedacht. En dan weten de meeste Limburgers nog wel wat Borussia is. De mensen hier willen heel graag een herhaling van de jaren zeventig. Maar we moeten rustig aan doen, we weten waar we vandaan komen. Toen ik hier vijf jaar geleden kwam, speelden we nog in de tweede Bundesliga.”

Brouwers durft de kansen op een landstitel niet in te schatten. Hij hoopt op Europees voetbal, liefst in de Champions League. „Het zou prachtig zijn om voor Borussia de oude tijden te laten herleven, maar ook voor mijzelf. Ik heb alleen met Roda in de Intertoto gespeeld tegen Sloban Liberec. Dat moet beter kunnen.”

Met Brouwers, die in het begin van de competitie zijn basisplaats even kwijt was, heeft Borussia met slechts twaalf tegendoelpunten de minst gepasseerde verdediging in een Europese topcompetitie. Hij hoopt stiekem wel eens op een uitnodiging voor het Nederlands elftal. „Ik zeg geen nee, mocht de bondscoach bellen”, glimlacht Brouwers. „Maar het is niet aan mij om te beslissen of ik een kans krijg. Ik kan alleen hopen dat ik voldoende opval bij Borussia.”

    • Michiel Dekker