agenda

Dinsdag 14 februari.

Amerika maakt deze week kennis met de komende leider van China. De Amerikaanse president Barack Obama ontvangt Xi Jinping (spreek uit als: sji dzjinping) vandaag in het Witte Huis, en daarna maakt de vicepresident van China een rondreis van Iowa tot Los Angeles, zodat de Amerikanen kennis kunnen maken met de man die voorbestemd is om in oktober te worden verkozen tot partijsecretaris. Als alles goed verloopt, volgt hij voorjaar 2013 Hu Jintao als president op. De 58-jarige Xi, wiens dochter op Harvard studeert, was in 1985 voor het eerst in de VS, om te praten over diervoeder. Nu bespreekt hij onder meer de Chinese economische groei en militaire expansie en de nucleaire programma’s van Noord-Korea en Iran.

In China wordt intussen ook met belangstelling gekeken naar een Amerikaans buitenlands bezoek. De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Andrew Shapiro landt vandaag in Singapore. Dit is de Aziatische wending van Obama in de praktijk: terwijl Xi in Washington zit, reist een Amerikaan door Zuidoost-Azië om te praten over politieke en militaire samenwerking met de landen die China vrezen. Shapiro was al in Indonesië en de Filippijnen en reist door naar Maleisië.

Intussen is de Chinese premier Wen Jiabao in Peking gastheer van de 14de EU/China-top. Onder anderen Herman van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, en José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, zijn afgereisd. Morgen hebben ze een vraag- en antwoordsessie met studenten, en treffen zij president Hu Jintao. Voornaamste doel: handel.

Een ander lid van de Europese Commissie, de Let Andris Piebalgs die ontwikkeling in zijn portefeuille heeft, sluit vandaag een vierdaags bezoek aan Birma af. Door de aangekondigde hervormingen, de vredesgesprekken met minderheden en de vrijlating van politieke gevangenen in de aanloop naar verkiezingen is Birma weer een respectabel land aan het worden. Niemand wil de race naar Rangoon missen en mede afhankelijk van Piebalgs’ bevindingen zal de EU beslissen over intrekking van alle sancties.

Woensdag 15 februari.

Steden die de Olympische Spelen van 2020 willen organiseren, moeten zich vandaag aanmelden bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Het wordt Europa of het oosten: aanmeldingen zijn voorbereid door Tokyo, Baku, Istanbul en Doha, en Rome en Madrid.

Tot dusver spraken vrijwel alleen premiers van landen die EU-voorzitter zijn in het Europees parlement. Maar dat verandert. Vorige maand nodigde de Hongaarse premier Viktor Orbán zichzelf uit in Straatsburg. Nu is het de beurt aan de Italiaanse premier Mario Monti om een rede te houden in het parlement. Hij is uitgenodigd door de ambitieuze parlementsvoorzitter Martin Schulz, die van het parlement het middelpunt van het Europees debat maken wil.

Donderdag 16 februari.

De leiders van vijftien West-Afrikaanse landen komen in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja bijeen voor een top van het regionale economische samenwerkingsverband ECOWAS. Ze kiezen een nieuwe voorzitter, die de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan opvolgt. Ook wordt gesproken over de toenemende piraterij in de Golf van Guinea en de veiligheid in het chronisch instabiele Guinee-Bissau.

Tijdens een bijeenkomst in Wenen staat Afghanistan op de agenda. Meer dan vijftig landen en enkele internationale organisaties bespreken samen de aanpak van drugssmokkel uit Afghanistan. In het zogeheten Pact van Parijs Initiatief , opgericht in 2003 en voornamelijk gefinancierd door westerse landen, wordt de bestrijding van drugsnetwerken gecoördineerd. Afghanistan is de grootste heroïne-exporteur ter wereld.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is op Cyprus. Belangrijk gespreksonderwerp in Nicosia zal het boren naar gas in de zeebodem bij het eiland zijn. Volgens sommige media hebben Israël en Cyprus al een samenwerkingsovereenkomst daarover bereikt.

Een verrassing is het allang niet meer. Maar naar verwachting vandaag wordt het pas officieel: president Nicolas Sarkozy stelt zich kandidaat voor de Franse presidentsverkiezingen in april. De afgelopen weken ontvouwde hij stukje bij beetje zijn programma, onder meer in een gezamenlijk optreden met de Duitse bonskanselier Angela Merkel. Zijn socialistische uitdager François Hollande, de favoriet in de peilingen, toont zich vandaag ook van een internationale kant. In Parijs ontvangt hij Duitse socialisten onder leiding van SPD-voorzitter Sigmar Gabriel, en Italiaanse en andere Europese geestverwanten. Na Merkozy nu Gabriellande.

De presidenten van Pakistan, Afghanistan en Iran houden een trilaterale top in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Zowel Pakistan als Iran wil zijn invloed in Afghanistan vergroten, nu Washington heeft gezegd dat het de meeste troepen al volgend jaar in plaats van 2014 uit het land wil terugtrekken. Pakistan staat onder Amerikaanse druk om een door Iran geplande gaspijpleiding naar de twee landen af te wijzen, maar weigert dit vooralsnog. Die pijpleiding moet door de onrustige Pakistaanse provincie Baluchistan worden aangelegd, en zou in een latere fase zelfs tot in India kunnen worden doorgetrokken. In 2010 en 2011 vonden ook Iraans-Pakistaans-Afghaanse toppen plaats.

Zaterdag 18 februari.

De Chinese vicepresident Xi Jinping komt aan in Ierland voor een tweedaags bezoek, inclusief toeristisch uitstapje. Hij komt uit de VS en gaat op de terugweg nog langs Turkije.

Maandag 20 februari.

Premier Yingluck Shinawatra van Thailand is op bezoek in buurland Maleisië bij haar ambtgenoot Datuk Seri Najib Tun Razak.