‘Afvallige’ twitteraar aan Riad uitgeleverd

Hoewel hij voor zijn als godslasterlijk bekritiseerde uitspraken op Twitter de doodstraf kan krijgen, heeft Maleisië gisteren de Saoedische journalist Hamza Kashgari aan Saoedi-Arabië uitgeleverd.

Kashgari arriveerde vorige week in Maleisië op doorreis naar Nieuw Zeeland nadat in zijn land een storm van woede was opgestoken wegens zijn tweets over de profeet Mohammed. De hoogste geestelijken brandmerkten hem als afvallige, waarop in Saoedi-Arabië de doodstraf staat.

De Maleisische minister van Binnenlandse Zaken, Hishammuddin Hussein, zei vandaag dat Maleisië geen vrijhaven is voor vluchtelingen. „Ik laat niet toe dat Maleisië wordt beschouwd als toevluchtsoord voor terroristen en mensen die door hun landen van herkomst worden gezocht”. Waarschuwingen dat Kashgari in zijn land zal worden gefolterd en terechtgesteld, noemde hij „belachelijk” omdat Saoedi-Arabië een respectabel land is.

Kashgari (23), een krantenjournalist in Jeddah, twitterde vorige week in een boodschap aan de profeet Mohammed ter gelegenheid van diens geboortedag: „Op de dag van je verjaardag buig ik me niet voor je [...] Ik houd van sommige dingen in je maar ik verafschuw andere, en ik begrijp veel dingen niet die met je in verband staan.”

Na een golf van razende reacties op Twitter, YouTube en Facebook verwijderde Kashgari zijn tweets en bood hij zijn excuses aan. Maar de Saoedische koning Abdullah beval zijn berechting. Kashgari werd vrijdag in Maleisië opgepakt nadat de Saoedische autoriteiten via Interpol om zijn aanhouding hadden gevraagd.

De Saoedische krant Arab News meldde vandaag dat Kashgari gisterenavond na aankomst in Riad is aangehouden. De krant meldde ook dat burgers individueel en collectief de gerechtelijke autoriteiten hebben bestookt met oproepen om niet alleen Kashgari maar ook alle bloggers die hem hebben gesteund te vervolgen.