33.000 handtekeningen voor 'John Kanon'

De Feyenoordfans koesteren John Guidetti en begonnen een handtekeningenactie voor het behoud van de gehuurde City-spits. „Ik voel me gevleid, maar ik leef in het heden en het is zinloos ver vooruit te kijken.”

Nee, Ronald Koeman heeft de petitie om John Guidetti voor Feyenoord te behouden niet getekend. En dat zal de trainer van Feyenoord ook niet doen, hoe graag hij ook wil dat zijn Zweedse spits volgend seizoen in de Kuip is te bewonderen. „Eén handtekening meer of minder zal niet uitmaken.”

Sympathiek vindt Koeman de actie wel, al laat hij doorschemeren het nut ervan sterk in twijfel te trekken. „Bij Feyenoord wil iedereen dat John blijft, maar we zijn afhankelijk van Manchester City, waarvan hij eigendom is. Dan moet je wachten. Wij hebben weinig te vertellen.”

Het vooruitzicht dat de gehuurde Guidetti over een half jaar op gezag van Manchester City moet terugkeren naar Engeland, stemt veel supporters van Feyenoord nu al troosteloos. Heeft Feyenoord weer een speler van uitzonderlijke klasse, is zijn verblijf vrijwel zeker van korte duur. Guidetti – negentien jaar nog maar – heeft zich in een half jaar zo populair in de Kuip gemaakt, dat het vooruitzicht van een Feyenoord zonder ‘John Kanon’ door veel supporters als ondraaglijk wordt ervaren. Gisteren zat een delegatie van Bayern München op de tribune in de Kuip.

Onder de schuilnaam ‘Het Legioen’ is een aantal fans op internet een handtekeningenactie begonnen – ‘voor iedereen die kenbaar wil maken dat John Guidetti nog een jaar bij Feyenoord moet blijven’. Niet dat de initiatiefnemers veel hoop hebben, maar volgens de motivatie op www.petitie24.com/johnguidetti willen ze tenminste ‘de kracht van het legioen laten zien.’

De respons is groot, vanmiddag stond de teller op bijna 33.000 handtekeningen. Een reëel cijfer nadat de website gistermiddag plotseling meldde dat ruim 360.000 mensen hadden getekend. Hackers zouden de cijfers hebben gemanipuleerd. Later vandaag werd het cosmetische totaal weer tot een reëel getal teruggebracht.

Drie uur voor de wedstrijd Feyenoord-Vitesse verzamelen zich honderden supporters, zoals te doen gebruikelijk, in het clubhuis op trainingscomplex Varkenoord tegenover de Kuip. De naam Guidetti doet ogen flonkeren, stemmen overslaan en vuisten ballen. Zij hebben de spits in hun hart gesloten. Vanwege zijn klasse, vanwege zijn doelpunten, maar vooral vanwege zijn arbeidsethos. Guidetti heeft Feyenoord bijna in zijn eentje gereanimeerd. En dat zullen de supporters altijd onthouden, zelfs als zijn verblijf in de Kuip tot één seizoen beperkt blijft.

Een groep seizoenkaarthouders uit de Alblasserwaard prijst achter een tafel vol bier Guidetti regelrecht de hemel in. Terwijl zij hun kelen smeren verliezen zij de realiteit echter niet uit het oog. Mooi die handtekeningenactie, maar zinloos, is de eensluidende opvatting. Guidetti heeft zich opgewerkt naar een niveau waarop het grote geld regeert. En dan speelt het armlastige Feyenoord geen rol van betekenis. Zolang Guidetti nog bij Feyenoord speelt willen ze van hem genieten.

Hun scepsis over de handtekeningenactie ten spijt zal een aantal van hen de petitie wel tekenen. Je weet tenslotte maar nooit.

Als de avond valt schreeuwen diezelfde supporters hun kelen schor. Guidetti heeft het weer geflikt. Feyenoord wint met 3-1 van Vitesse dankzij drie treffers van hun Zweedse held. Guidetti is de tweede speler die drie thuisduels op rij een hattrick maakt in de eredivisie. Ajacied Cees Groot deed dat in 1961 en in 1963. De laatste Zweed met drie hattricks in één seizoen was Feyenoorder Ove Kindvall in 1969-1970.

Op zijn beurt bespeelt Guidetti het publiek en schiet na afloop de bal, die hij dankzij een trio treffers mag houden, het tribunevak van de harde supporterskern in. Guidetti weet hoe hij vrienden moet maken.

Ver na afloop wacht de Zweedse journalist Tobias Österberg van het nationale persbureau Tidningarnas Telegrambyrå Guidetti in de catacomben op. Hij is speciaal naar Rotterdam gekomen om te zien of Guidetti’s verwachte uitverkiezing voor het Zweedse elftal terecht is.

Österberg is onder de indruk van Guidetti, diens populariteit, maar vooral diens doorbraak. Hij was bekend in Zweden, maar niet beroemd. En die situatie is intussen veranderd, vertelt de verslaggever. „Guidetti is in Zweden momenteel groot nieuws. Vooral de tabloids prijzen hem de hemel in. Nu Zlatan [Ibharimovic] wat ouder wordt zoeken zij een nieuwe voetbalster. In Zweden twijfelt niemand eraan of Guidetti wordt voor de vriendschappelijke interland op 29 februari tegen Kroatië voor het eerst geselecteerd. En eigenlijk wordt er vanuit gegaan dat hij ook tijdens Euro 2012 deel uitmaakt van de selectie.”

En Guidetti zelf? Die blijft uiterlijk onbewogen onder het eerbetoon. Hoe lang zijn successtory bij Feyenoord zal duren? „Dat weet alleen God. Je hoopt dat het goed gaat. Maar zó goed is een droom. Ik wil daar vooral van genieten.”

Wat vindt hij van de handtekeningenactie? „Ik voel me gevleid, vooral door het aantal mensen dat heeft getekend. Maar ik leef in het heden en het is zinloos ver vooruit te kijken. Vragen over mijn toekomst zullen aan Manchester City gesteld moeten worden. Ik kan en wil er nu niets over zeggen. Alleen dat Feyenoord voor altijd in mijn hart zal blijven.”

    • Henk Stouwdam