Whitney Houston (48) overleden

Houston in 2008 tijdens een optreden in de Marokkaanse hoofdstad Rabat. Foto AFP / Abdelhak Senna

Zangeres Whitney Houston is gisteren dood gevonden op een hotelkamer in Los Angeles. Dat heeft haar agent bekendgemaakt. Houston is 48 jaar geworden.

Rond 15.45 uur ontvingen de hulpdiensten een noodoproep vanuit het Hilton hotel in Beverly Hills. Hulpverleners die al in het hotel waren slaagden er niet in Houston te reanimeren.

Doodsoorzaak wordt onderzocht

Houston werd even voor 16.00 uur plaatselijke tijd doodverklaard. Haar lichaam zou nog op de kamer op de vierde etage van het hotel liggen. De politie onderzoekt de doodsoorzaak, maar heeft nog geen aanwijzingen voor een misdrijf gevonden.

Een bron meldt aan de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ dat Houston mogelijk is verdronken nadat ze te veel medicijnen had ingenomen. Er zijn volgens TMZ geen illegale drugs of alcohol in de kamer gevonden waar Houston op 48-jarige leeftijd overleed.

Bekijk hier beelden van de lijkwagen bij het hotel in Los Angeles.

De zangeres was in Los Angeles vanwege de uitreiking van de Grammy Awards. De uitreiking gaat door, maar zal volgens producer Jimmy Jam een eerbetoon aan Houston worden.

Eerder deze week gaf Houston nog met zangeres Kelly Price een optreden op een pre-party van de Grammy Awards. Ze zong samen met haar het nummer Yes, Jesus Loves Me.Houston vond de uitreiking volgens haar mentor Clive Davis de mooiste nacht van het jaar. Ze was donderdag nog bij repetities voor de show.

Een van de best verkopende artiesten ter wereld

Houston was van halverwege de jaren tachtig tot ver in de jaren negentig een goudmijn voor de muziekindustrie. Ze was een van ‘s werelds best verkopende artiesten. Ze wist het publiek te overtuigen met een krachtige stem. Haar geluid was geworteld in de zwarte kerk, maar werd door popinvloeden bereikbaar voor de grote massa.

Ze brak door in de jaren tachtig met hits als How Will I Know, The Greatest Love Of All en Saving All My Love, afkomstig van haar titelloze debuutalbum. Ze verkocht in totaal meer dan 170 miljoen albums en singles, meldt haar website.

Houston speelde in meerdere films

Begin jaren negentig had ze een wereldhit met haar versie van I Will Always Love You. Dit nummer was afkomstig uit de film The Bodyguard, waar ze de soundtrack voor maakte. Ook vertolkte ze de hoofdrol in die film.

Na The Bodyguard speelde ze in de jaren negentig in verscheidene andere films, zoals Waiting to Exhale. Houston zou dit jaar in een remake van de film Sparkle spelen, haar eerste rol sinds de film The Preacher’s Wife uit 1996.

Carrière Houston in verval

Haar carrière raakte in verval toen ze opgenomen moest worden wegens verslavingsproblemen. Zo werd ze in 2011 behandeld voor haar alcohol- en drugsverslaving, wat breed in de media werd uitgemeten.

Haar albumverkopen kelderden en ze scoorde geen hits meer. Haar ooit serene imago viel in duigen door wild gedrag en bizarre publieke optredens. Ze bekende onder meer cocaïne en pillen te hebben gebruikt. Haar stem werd raspend en schor, waardoor het haar niet meer lukte hoge noten te halen.

Lees hier de reacties uit de entertainmentindustrie op het overlijden van Houston en bekijk hier een overzicht van memorabele optreden.

    • David Haakman