Wegpompen brandstof Costa Concordia begonnen

Vanaf vandaag wordt de brandstof uit de Costa Concordia weggepompt. Foto AP / Pier Paolo Cito

Het Nederlandse bergingsbedrijf Smit is vandaag voor de Toscaanse kust begonnen met het wegpompen van de brandstof uit het gestrande cruiseschip Costa Concordia.

De Costa Concordia liep vorige maand aan de grond voor de Toscaanse kust, bij het kleine Italiaanse eilandje Giglio. In het schip zit nog zo’n 1,9 miljoen liter brandstof.

Een olielek zou rampzalige gevolgen hebben voor de wateren rondom Giglio, die deel uitmaken van een beschermd natuurgebied. Omwonenden vrezen al weken voor een milieuramp door de achtergebleven stookolie.

Smit mag eindelijk beginnen

Het Nederlandse bergingsbedrijf Smit ligt al bijna vier weken klaar om met het verwijderen van stookolie te beginnen. Het bedrijf kreeg tot nu toe geen toestemming om in actie te komen. Eerst was dit omdat de reddingswerkzaamheden voorrang kregen en later vanwege het slechte weer.

Een animatie waarin de methode van Smit wordt uitgelegd:

Omwonenden vrezen voor een milieuramp als de stookolie weglekt uit het schip. Volgens medewerkers van Smit zal de operatie zo’n drie weken gaan duren.

Zoektocht naar vermisten eind januari gestaakt

De Italiaanse autoriteiten hebben de zoektocht naar de lichamen van de slachtoffers op de Costa Concordia op 31 januari definitief stopgezet. Wegens de instabiliteit van het schip was het voor duikers niet langer veilig om in de gedeeltes die onder water te staan te zoeken naar lichamen. Sinds het ongeluk zijn zeventien lichamen uit het schip gehaald, en zijn nog vijftien personen vermist.

Op 13 januari verongelukte de Costa Concordia voor de kust van het Italiaanse eiland Giglio, toen het op een rots voer. De kapitein van het schip, Francesco Schettino, werd gearresteerd omdat hij de botsing zou hebben veroorzaakt door onvoorzichtig gedrag en vervolgens het schip vroegtijdig verliet.

    • Annemarie Coevert