Video: wie biedt, en maakt er wat moois van de Shelltoren?

Animatie van het Overhoeks-uitzicht. Beeld overhoeks.nl

Een van de bekendste leegstaande gebouwen in de hoofdstad staat te koop: het oude Shellgebouw op Overhoeks. Met een redelijk bod en geniaal idee maak je een goede kans.

De toren op Overhoeks aan het IJ gaat begin maart in de verkoop, zo meldt de Gemeente Amsterdam. Het gemeentelijk projectbureau Noordwaarts heeft in de aanbieding: tienduizend vierkante meter verdeeld over vijftien verdiepingen met als kers op de taart een heuse skylounge.

Via een wedstrijd wordt op zoek gegaan naar de beste bestemming voor het gebouw, zowel voor de gemeente als de omgeving van het gebouw. Er worden speciale bezichtigingen georganiseerd voor geïnteresseerden, die hun idee via een online inschrijfformulier kunnen doorgeven.

Bij deze een inkijkje: het uitzicht liegt er niet om, dus een hip restaurant, hotel of luxueuze appartementen zijn reële mogelijkheden:

Het gebied in Overhoeks om de toren heen verandert de komende jaren in een nieuw, cultureel verantwoord stuk Amsterdam. Naast de Shelltoren is een nieuwe oogappel voor Amsterdam-Noord in maak: het EYE Film Instituut, dat 5 april voor het publiek opengaat. Amsterdam-Noord hoopt op een waardige buurman met deze ludieke wedstrijd.

De Hogeschool van Utrecht gaf eerder een geschiedenisles over het bewogen verleden van het pand:

    • Annemarie Coevert