KNMI geeft code oranje uit - ongelukken door gladde wegen

Vooral in Noord- en Zuid-Holland is de weg vanavond veranderd in een ijsbaan. Foto NRC / Arjan de Jongh

Het verkeer heeft vanavond op verschillende plaatsen last van spekgladde wegen. De KNMI heeft code oranje voor extreem weer uitgegeven voor beide provincies en Utrecht en Flevoland.

Vooral in Noord- en Zuid-Holland is de weg lokaal veranderd in een ijsbaan, zo meldt persbureau Novum. Onder meer op de A22 en de A9 gebeurden in korte tijd veel aanrijdingen. Volgens de politie gaat het om zeker twaalf ongelukken. Onduidelijk is hoeveel slachtoffers daarbij zijn gevallen.

Dat er mensen gewond zijn geraakt is zeker, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio. Er is onder meer een traumahelikopter uitgerukt.

Diverse wegen afgesloten

Een deel van de A22 is afgesloten in verband met de gladheid. De weg is tussen Beverwijk en Velsen in beide richtingen dicht, meldt de ANWB. Op de A16 bij Zwijndrecht werd een afrit afgesloten. Volgens een woordvoerder hebben zich inmiddels ook ongelukken en slippartijen voorgedaan op de A1, A6, A10 en A32.

Het KNMI waarschuwde eerder zondag al voor gladheid in het hele land door ijzel en sneeuw. Weggebruikers moeten zondagavond nog zeker enkele uren rekening houden met de weersomstandigheden. Automobilisten wordt geadviseerd hun snelheid te matigen.

    • Annemarie Coevert